Så ställer du om till träning online
22 oktober 2020
Hemkarantänen har ändrat vårt förhållningssätt till hemmet – många har upptäckt fördelar som högre produktivitet och mindre pendlingstid att jobba hemifrån. Detsamma gäller för träningen. Även om många redan hittat tillbaka till gymmet har en del fått bättre fokus och motivation till att kunna träna hemma. Allt tyder på att efterfrågan för onlineträning kommer fortsätta att öka. Så hur ställer du om ditt träningscenter till onlineträning?
3 onlineträningstjänster du kan erbjuda redan nu
De här tre tjänsterna kostar inte mer än några arbetstimmar att sätta upp och ger både mervärde till befintliga medlemmar, men kan också locka nya.
1. Livestreamad gruppträning
Ett första steg mot att erbjuda dina medlemmar att träna online är att börja livestreama träningen. Säg att du till exempel vill erbjuda zumba som träning online, då behöver det inte vara krångligare än att du sätter upp ett stativ med en mobilkamera och livesänder på Facebook Live, Instagram Live, Youtube Live eller Zoom. Men kom ihåg att göra det enkelt för medlemmarna genom att välja – och konsekvent hålla dig till – en plattform. Att personer som inte är medlemmar hos er också kan se passet är en bra goodwill som kan generera nya medlemmar i framtiden.
Vill du lägga mer kärlek på filmproduktionen kan du förstås ta professionell hjälp och spela in klasserna i förväg, redigera dem och sedan posta dem. Då har du även möjlighet att begränsa tillgången till filmerna till att bara innefatta medlemmar, till exempel genom att skapa en privat Facebookgrupp eller lägga upp filmerna på en separat medlemssida på er webbplats.
2. Styrketränings- eller gymprogram online
Hjälp dina medlemmar att hålla motivationen uppe genom att inspirera dem med program och tips på hemmaträning. Låt en PT eller instruktör sätta ihop olika styrkeprogram med kroppsviktsövningar eller övningar som inte kräver så mycket utrustning. Det kan till exempel vara överkropps- eller underkroppsövningar eller yoga-, stretch- och corepass som man kan träna hemma.
Själva programmet kan vara så enkelt som en kort textbeskrivning du postar tillsammans med en bild i sociala medier, till en PDF med bilder eller en film du delar i ert nyhetsbrev eller i en privat Facebookgrupp.
3. PT eller coaching online
Att ge dina medlemmar tillgång till en coach eller personlig träning online är inte bara god service utan kan i vissa fall avgöra om medlemmen kommer fortsätta att träna eller inte. Fördelen med att bli coachad online är att det minskar tröskeln för personer som inte är bekväma i gymmiljön. Dels kan de fokusera på övningarna när de vet att ingen utom PTn ser dem träna. Och dels blir det lättare att öppna upp om deras egentliga drivkrafter när de befinner sig i sin trygga hemmiljö.
Det finns flera onlineverktyg för den här typen av coaching, men det går minst lika bra att använda Zoom eller FaceTime.
Hur du bygger en långsiktig onlineplattform för träning
Även om restriktionerna under pandemin tids nog kommer att släppa har du allt att vinna på att bygga upp en onlineplattform för träning redan nu. På samma sätt som att de flesta klädbutiker numera behöver ha en e-handel för att gå med vinst är en träningsplattform din bästa chans för att blomstra i den digitala utvecklingen.
Med en onlineplattform kan du erbjuda gruppträning, träningsprogram och coaching online som en extra service till de som redan besöker ditt träningscenter. Men du kan också få in nya medlemmar som bara vill träna hemifrån. Det finns två lyckade sätt att bygga upp en sådan plattform – i en app eller på en webbplats.
Skapa en träningsapp
I en app kan du erbjuda livestreamad träning, lägga upp filmer i en övningsbank, sätta ihop specialanpassade träningsprogram, erbjuda coaching med PT, kostscheman och skapa utmaningar för att hålla medlemmarnas motivation uppe. Dessutom kan du skicka motiverande meddelanden och notiser om nya övningar. Appen kan även fungera som ett community där medlemmarna kan interagera och även få kontakt med er support.
Nackdelarna med en app är att du kommer behöva ta hjälp för att utveckla den, vilket brukar ta tid och kosta en del. Dessutom kan det vara svårt att få människor att börja använda en ny app. Hemligheten bakom lyckade appar är ofta en påkostad marknadsföringskampanj.
Skapa en onlineplattform
En onlineplattform kan bli så enkel eller avancerad som du (eller budgeten) tillåter. En del väljer att använda en Wordpress- sida med ett Ecommerce-tillägg, medan andra tar hjälp att utveckla den befintliga webbplatsen med ett separat användarområde.
Oavsett träningsform behöver en onlineplattform ha:
- Användarområde. Här loggar medlemmarna in och får en personlig upplevelse av sajten, med personliga info, en översikt över vad de har tränat och eventuellt tips kopplat till just dem.
- Support. Eftersom du konkurrerar med ett personligt ”hej” på träningscentret är det viktigt att du erbjuder snabb, professionell och serviceinriktad hjälp. För den bästa användarupplevelsen behöver du också samla information om hur man använder plattformen i enkla instruktioner och en FAQ.
- Schema. Om du livestreamar träningen behöver medlemmarna få tillgång till ett schema där de kan filtrera klasserna efter till exempel kondition, styrka, svårighetsgrad, intensitet och instruktör.
- Klasser, program och övningar. Tänk återigen på att du konkurrerar med den fysiska upplevelsen av ett träningscenter. Klasserna på en onlineplattform behöver vara professionellt filmade och övningarna/programmen snyggt filmade/fotade och pedagogiskt beskrivna.
- Gamification. Det är inget måste, men ett smart sätt att hålla medlemmarnas motivation uppe är att ha en ”progress bar” där de kan sätta mål och följa upp dem.
- Gratisperiod. Precis som att du erbjuder nya medlemmar på träningscentret en provträning är det smart att erbjuda nya medlemmar att träna online gratis under två veckor. Väljer de sedan att inte bli medlemmar kan du sedan skicka marknadsföringskampanjer med extra bra medlemspriser till dem.
Inspireras av hur andra byggt upp sina onlinetjänster
Bland våra friskvårdsleverantörer hittar du inspirerande exempel på hur de byggt upp sina onlinetjänster.