Senaste nytt och de bästa läs- och lyssningstipsen inom träning och fitness
19 juli 2019
Det är inte bara kroppen som behöver tränas och stimuleras – även hjärnan behöver få sitt. Ny kunskap och nya insikter gör att träningen hela tiden utvecklas och känns ny och spännande. Det här är extra viktigt när man är verksam inom området så att man kan hjälpa sina kunder att ta sin träning till nya höjder.
Sommaren är ett perfekt tillfälle för att läsa, lyssna och ta in ny kunskap, så här är de bästa tipsen på böcker och poddar samt senaste nytt om forskningen inom träning och fitness.
Nyheter och ny forskning
Träning klår pengar när det kommer till att göra oss lyckliga
Att fysisk aktivitet även är bra för den mentala hälsan är något som blir mer och mer uppenbart. Nu har forskare från Yale och Oxford gjort en omfattande studie publicerad i The Lancet. I den studien har man frågat över en miljon amerikaner hur många gånger de har mått psykiskt dåligt på grund av till exempel stress eller depression den senaste månaden. Man frågade även efter faktorer som fysisk aktivitet och inkomst. Resultatet av undersökningen visade att de tillfrågade som tränade regelbundet mådde psykiskt dåligt i snitt 35 dagar per år, medan de inaktiva kom upp i hela 53 dåliga dagar per år. När man tittade närmare på siffrorna så visade det sig även att träning hade en större inverkan på det mentala välmåendet än en god ekonomi. En soffpotatis behöver tjäna minst 230 000 kronor mer per år än sin aktiva motpart för att må lika bra i själen. Studien visade även att sociala sporter och aktiviteter hade en större positiv effekt på det mentala välmåendet än andra träningsformer.
Läs mer om studien på Business Insider (engelska)
Ny teknik skyddar mot uttorkning
När klimatförändringarna nu drar upp temperaturerna kan det bli farligt att röra på sig om det är för varmt. Ett exempel är Stockholm Marathon sommaren 2018 då den 28 gradiga hettan ställde till problem med vätskebalansen för många, och 5 % av deltagarna fick bryta loppet. Nu har dock forskare på KTH utvecklat en ny mätteknik som kan kopplas ihop med träningsappar för att hålla koll på olika tillstånd som just vätskebrist och njursvikt. Tekniken bygger på elektrokemiska sensorer (som kan vävas in i kläder eller bäras som armband) som håller koll på den svett som kroppen utsöndrar och genom den övervakar elektrolytbalansen i kroppen. Uppstår obalans varnar mätaren i god tid så att användaren antingen kan avbryta eller få i sig vätskeersättning. Tekniken gör det alltså möjligt att anpassa träningen efter kroppens tillstånd och förutsättningar.
Den här mättekniken kan även mäta mjölksyran i musklerna under träningens gång, samt hur stressad användaren är.
Läs mer om den nya tekniken på Forskning.se
Boktips
Alex Hutchinson – Uthållighet: De tänjbara gränserna för din fysiska förmåga
Finns det en fysisk gräns för vad människokroppen kan prestera, eller kan vi åstadkomma mer än vad vi tror? Vetenskapsmannen och journalisten Alex Hutchinson har i den här boken granskat människans prestationsförmåga och dess gränser, samt samspelet mellan kropp och hjärna. Bland annat har han upptäckt att vår hjärna ligger bakom gränserna för vår uthållighet mycket mer än vi tror, och att vår fysiska förmåga är mer elastisk än vad vi ansåg var möjligt. Fakta, forskning och anekdoter blandas på ett fängslande sätt, och som läsare får man en ny, spännande bild av vår prestationsförmåga och våra möjligheter.
Anki Sundin – Näringslära för personliga tränare och kostrådgivare
Om man jobbar med träning och kost och har höga mål för sin egen eller sin kunds träning är näringslära ett mycket viktigt inslag. I sin bok tar Anki Sundin upp bland annat den senaste forskningen inom idrottsnutrition samt viktiga frågor som näringsintag, energibehov och rekommendationer, näringsämnen för styrka, muskelutveckling och återhämtning m.m. Vill du lära dig mer om näringslära i allmänhet och idrottsnutrition i synnerhet är det här boken för dig.
Poddtips
Styrkelabbet
Vill man veta mer, få djupare insikter och hålla reda på allt nytt som händer inom styrketräning så är Styrkelabbet klart värd att lyssna på. Värdarna Daniel Richter och Philip Wildenstam pratar och guidar kring vikter, lyft, kost och metoder. Bland de ämnen man tar upp finner vi bland annat kostråd, om tillskott gör någon nytta, hur man modifierar och byter träningsprogram, vilka faktorer som påverkar prestation och mycket mer.
Här kan du lyssna på Styrkelabbet
Shrugged Collective
Hos Shrugged Collective hittar man en samling av väldigt populära poddar som till exempel Body of Knowledge, Barbell Shrugged, Muscle Maven, Barbell Business m.fl. Tillsammans tar de här poddarna upp allt från fitness, näringslära och CrossFit till intervjuer med atleter och coacher samt djupdykningar i affärssidan av fitnessbranschen. Garanterat något lyssningsvärt för alla som är verksamma inom träning och fitness.
Här hittar du och lyssnar på de olika poddarna hos Shrugged Collective
Träningslära
När det kommer till att syssla med träning är det väldigt viktigt att skilja på fakta och myter. Det är Träningslära väldigt bra på. Sidan drivs av leg. fysioterapeut och styrkeinstruktören Jacob Guidol, MSc samt doktorn i kostvetenskap och fotbollsspelaren Nicklas Neuman, PhD. Tillsammans tar de upp träning, kost och hälsa. Framför allt utgår de från fakta och forskning för att sänka felaktiga myter och för att skilja pseudovetenskapliga trender från vad som faktiskt är vetenskapligt bevisat. Träningslära är en frisk fläkt på en hälsomarknad där det ibland dyker upp tveksamma förslag för hur man blir frisk, smal och vältränad. Träningslära har två poddar. I Tyngre Träningssnack går Jacob och fysioterapeuten William Walkeaoja in på de ämnen som rör träning hälsa och kost, ofta tillsammans med en gäst som forskar eller arbetar inom området. I podden Tyngre Rubriker granskar man varje vecka de senaste nyheterna och rubrikerna kring träning, kost och hälsa, och försöker ge en djupare och mer komplett bild av det som de braskande rubrikerna påstår.
Tyngre Träningssnack kan du lyssna på här.
Tyngre Rubriker kan du lyssna på här.
De flesta av de här poddarna kan du även lyssna till på Spotify och iTunes.
Erbjuder du friskvårdsaktiviteter? Ansluta dig till oss och nå ut till hundra tusentals potentiella kunder.