Peppa kollegorna till friskvård

Det är alltid lättare att komma igång med träning och hälsoarbete när ni är fler som uppmuntrar varandra. Det finns en hel del små åtgärder som du och dina kollegor kan ta till för att tillsammans jobba mot en hälsosammare arbetsplats.

Vi spenderar en stor del av våra liv på jobbet, det är därför viktigt att anstränga sig för att den tiden ska vara så bra som möjligt för vår fysiska och psykiska hälsa. Friskvårdsbidraget gör det enkelt för dig att komma igång och ta tag i din egen friskvård, men hur hittar man motivationen till att fortsätta?  Många kan nog skamset erkänna att de har ett gymmedlemskap, som duktigt köpts för friskvårdsbidraget men träningspassen är ändå få. Här kommer några tips på hur du och dina kollegor kan peppa varandra till att träna, äta bra och tänka på hälsan och på så vis prestera bättre på jobbet!

Träna tillsammans! Forskare vid Kansas State University har genom en studie kommit fram till att du tränar bättre och ökar motivationen genom att träna tillsammans med någon, helst en som du själv anser är bättre på att träna än du själv. På så vis triggas du till att träna mer, oftare och bättre.

Ha spontana tävlingar på jobbet. För att trigga varandra till friskvård kan ni hålla små tävlingar, lättsamma och frivilliga. Ni kan tävla i vem som har nyttigast lunchlåda, mät vilken avdelning som går flest steg på en vecka eller starta två arbetsplatskörer och ha ett körslag i slutet av året.

Testa något nytt tillsammans. Använd era friskvårdsbidrag till att testa på en ny träningsform, i listan över Skatteverkets godkända friskvårdsaktiviteter finns garanterat något som ni tidigare aldrig har provat på. Se listan här.

Schemalagd stretch. Få saker gör kroppen så illa som stillasittande arbete, men korta stretchpauser då och då kan göra under för stela ryggar. Bestäm en tid då ni alla tar en några minuter och utför ett par lämpliga stretchövningar tillsammans.

Det viktigaste att komma ihåg är att ingen åtgärd är för liten och att det skall vara kul och nyttigt med friskvård. Lättsamma aktiviteter som dessa kan fungera som påminnelse och starta dialog om friskvård på din arbetsplats. På så vis ökar medvetenheten om hur viktigt det är att vi aktiverar oss, äter bra mat och gör saker som vi själva känner att vi mår bra av.

Har du kommit långt med din egen friskvård, dela gärna med dig av tips till dina kollegor. Eller har du svårt att komma igång, se då till att höra dig för vad andra gör, vad brukar de nyttja sina friskvårdsbidrag till? Genom att peppa och inspirera varandra kommer ni att komma långt i ert hälsoarbete och bli friskare, piggare och mer produktiva!

Har du frågor eller funderingar?

Vill du veta mer om våra tjänster, eller har du kanske fastnat på vägen?
Vår kundtjänst hjälper dig gärna - måndag till fredag, 08.00 - 18.00