Läs-, lyssnings- och tv-tips inom sömn
11 februari 2021
Om du och dina medarbetare sover dåligt påverkar det förstås arbetet. Under Corona sover många sämre som ett resultat av oro, stress och minskad fysisk aktivitet. Här får du veta hur du kan ta upp ämnet med dina medarbetare och får tips på poddar och böcker om sömn och metoder för att sova bättre.
Vad dålig sömn leder till för dig och dina medarbetare
Att dålig sömn har konsekvenser och kan leda till dålig hälsa kan nog alla som haft en risig natt förstå. Kroppen klarar av att hantera enstaka dåliga nätter, men efter långvarig sömnbrist blir konsekvenserna allvarligare. Sömnbristen försämrar immunförsvaret, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, ångest och depression.
Även de kognitiva och beslutsfattande förmågorna påverkas. Sömnbristen har en negativ inverkan på ditt minne, konsekvensanalys, kommunikationsförmåga, kreativitet, riskbedömning, impulskontroll och multitasking. Dessutom påverkas ditt humör och din emotionella intelligens – självförtroende, självbedömning, självkontroll, empati och självinsikt.
Sömnbrist försämrar alltså inte bara dina medarbetares hälsa och livskvalitet, utan kommer även gå ut över arbetet.
Hur kan du som arbetsgivare hjälpa dina medarbetare att sova bättre?
Att prata sömn med någon som lider av sömnbrist kan vara känsligt, eftersom det kan finnas komplexa bakomliggande orsaker. Prata hellre om det på en kollektiv nivå – ha sömntema under en månad. Och om du ändå behöver vända dig till en person, se till att du pratar om hälsa på ett naturligt sätt.
- Utbilda dina medarbetare om sömn med de här inläggen:
Tips för att få bukt med dina sömnproblem under corona.
Dålig sömn? Vila smart och lös dina besvär.
Motion för bättre sömn.
Meditation och mindfulness för bättre sömn. - Informera om att det går att använda friskvårdsbidraget till exempelvis stresshantering.
- Dela följande läs-, lyssnings och tv-tips för bättre sömn på nästa veckomöte, mejl eller på intranätet.
Lästips inom sömn
Sömn, sömn, sömn: hur minne, immunförsvar, vikt, koncentration och dina känslor hör ihop med din sömn
Visste du att det blå skärmljuset rubbar dygnsrytmen och kan leda till kronisk sömnbrist? Att sömnbrist ger ökad aptit och att bättre sömn minskar risken för förkylningar och till och med cancer?
I den här boken delar sömnforskaren Christian Benedict, tillsammans med journalisten Minna Tunberger, med sig av lärdomar från sömnforskningen och kommer med tips på hur du kan optimera din sömn för att stärka ditt immunförsvar, minne, koncentration och bli lyckligare.
Här hittar du Sömn, Sömn, sömn av Christian Benedict & Minna Tunberger.
Sömngåtan: Den nya forskningen om sömn och drömmar
Fram till nyligen kunde vetenskapen inte förklara varför vi sover eller hur sömnen påverkar oss. I den här boken förklarar Matthew Walker, sömnprofessorn känd från Skavlan, det sömnforskningen på senare år kommit fram till – att sömn är en mirakelkur som förlänger ditt liv, gör dig mer kreativ, förbättrar ditt minne, minskar ångest och depression och risken för demens, cancer, hjärtattack och stroke. Dessutom får du råden du behöver för en god natts sömn.
Här hittar du Sömngåtan av Matthew Walker.
Mosleys sömnskola: fyraveckorsprogram till bättre sömn och hälsa
I den här boken hjälper Dr Michael Mosley dig att gå från sömnstörd till att få god nattsömn på bara fyra veckor. Du får hjälp att reda ut varför du sover dåligt och vad du kan göra för att ändra på det, som att följa din kropps rytm och dagsljuset och äta rätt mat. Resultatet är ett liv där du mår bättre, är gladare och håller dig friskare.
Här hittar du Mosleys sömnskola av Michael Mosley.
Konsten att sova
Sover du dåligt? Du är inte ensam. Var fjärde svensk tycker att de kunde sova bättre och var tionde sover riktigt dåligt. Om du är en av dem som känner dig konstant trött, men ändå har svårt att somna in eller somna om mitt i natten är det dags att göra någonting åt det. Med sin erfarenhet från över 10 års arbete med sömnbehandling ger psykologen och KBT-terapeuten Helena Kubicek Boye dig verktyg, metoder, långsiktiga strategier och snabba tips som får dig att sova bättre.
Här hittar du Konsten att sova av Helena Kubicek Boye.
Boken som ger dig bättre sömn
I den här boken ger psykologen Jessamy Hibberd tillsammans med journalisten Jo Usmar dig KBT-verktyg och strategier för att bryta dåliga sovvanor, förbättra sin sovmiljö, motverka negativa tankar kring sömn och komma till ro. Teknikerna funkar både för dig som haft sömnproblem under flera år, eller bara under en vecka.
Här hittar du Boken som ger dig bättre sömn at Jessamy Hibberd & Jo Usmar.
Lyssningstips inom sömn
Hjärnpodden: avsnitt #99 Sömn i vardagen – allmänläkare Cecilia Enockson
I det här avsnittet ger allmänläkaren Cecilia Enockson svar på vanliga frågor kring sömn. Hur ska du förhålla dig till sömnsvårigheter, vad kan du på egen hand göra åt dina sömnproblem och när är det läge att söka hjälp?
Sov med mig
I den här insomningspodden får du varje avsnitt följa en ritual som hjälper dig att somna. I ena halvan av podden får du tips som hjälper dig att sova bättre och andra halvan handlar om rörelse i vila.
Här kan du lyssna på Sov med mig.
Somna med Henrik
I podden Somna pratar Henrik Ståhl dig till ro med sin sövande röst. Avsnitten handlar om allt och inget, vilket är hela poängen – det här är en podd du faktiskt inte behöver lyssna på. Sätt på den när du ska sova och känn hur du blir allt dåsigare ju längre du lyssnar.
Här kan du lyssna på Somna med Henrik.
Sleep with me (på engelska)
I den här podden får du godnattsagor som hjälper dig att släppa orostankar och stress som hindrar dig från att somna. Berättelserna blir dessutom tråkigare och tråkigare ju längre in på avsnittet du kommer, vilket hjälper dig att glida in i sömnen.
Här kan du lyssna på Sleep with me.
Avslappnande spellistor under temat Sova – med insomningstimer
Under temat Sova har Spotify samlat avslappnande musik som får dig att varva ner och lättare somna. För att slippa risken att vakna till igen när du vill stänga av musiken kan du använda dig av appens insomningstimer.
Såhär använder du insomningstimern:
- Spela en låt i Spotifyappen.
- Tryck på låten så att den kommer upp i helskärmsläge.
- Tryck på de tre punkterna … uppe i högra hörnet.
- Scrolla längst ner i listan till Insomningstimer och tryck på den.
- Välj när ljudet ska stoppas (5, 10, 15, 30, 45 min, 1 timme eller vid avsnittets slut).
- Sov gott!
Här hittar du Spotifys Sova-spellistor.
Tv-tips inom sömn
Din hjärna – Din sömn (säsong 2, avsnitt 1)
Psykiatrikern och författaren Anders Hansens populära tv-serie Din hjärna är tillbaka och bland säsongens avsnitt finns ett om sömn. I det får du veta varför vi behöver sova hela en tredjedel av våra liv och hur det kommer sig att en del är morgonmänniskor och andra kvällsmänniskor. I programmet får vi träffa sömnforskarna Christian Benedict (författaren till Sömn, sömn, sömn) och Torbjörn Åkerstedt, Harvardprofessorn Robert Stickgold och programledaren Karin Magnusson som börjar jobba 02.30.
Programmet Din hjärna kan du se på SVT Play.
The New Science of Sleep and Dreams på Youtube
I den här 68 minuter långa videon från How To Academy berättar Matthew Walker (författaren till Sömngåtan) om sömnens mysterium, vad som händer under REM-sömn, varför sömnen förändras under livet och hur djupsömn påverkas av alkohol och koffein.
Avsnittet kan du se på Youtube.