4 hälsotrender inom HR 2021
20 januari 2021
Hälsa och välmående ligger alltid högt på agendan inom HR. Men med den sociala distanseringen, övergången till distansarbete, oron över situationen och begränsade möjligheter till andra former av motion än den utomhus är behovet av en god hälsa starkare än någonsin. De här fyra trenderna inom HR 2021 handlar samtliga om att förbättra livskvaliteten för dina medarbetare, vilket inte bara kommer att gynna dem utan även företaget.
Satsa på medarbetarnas hälsa och friskvård
Att ta hand om sig själv och sin hälsa hamnar förstås i fokus under en pandemi, samtidigt som nya rutiner med att jobba hemifrån och begränsad tillgång till motionsanläggningar kan sätta käppar i hjulet. Därför kommer fler arbetsgivare att satsa extra mycket på sina medarbetares hälsa i år.
Erbjuder du dina anställda ett friskvårdsbidrag och uppmuntrar dem att använda det (till aktiviteter på plats eller träning online) har du kommit en bra bit på vägen. Vill du främja dina medarbetares hälsa och välmående ytterligare kan du skapa ett wellnessprogram med digitala hälsoföreläsningar, livestreamad träning, meditations-webbinarier och andra aktiviteter som de anställda efterfrågar.
Våga prata om mental hälsa
Oron över pandemin, sin egen hälsa och den sociala distanseringen gör att allt fler upplever ångest, ensamhet, sömnsvårigheter och oro för framtiden, enligt Folkhälsomyndigheten. Den försämrade psykiska ohälsan och stressen går inte bara ut över dina medarbetares jobbvardag, utan även över deras fritid, sömn och matvanor. Därför kommer fler arbetsgivare att satsa på det psykiska välbefinnandet i företaget. Det kan göras genom att bjuda in till enskilda samtal med medarbetarna, skapa mindre samtalsgrupper för att öka känslan av samhörighet, bjuda in till digitala föreläsningar på ämnet, skapa ett wellnessprogram eller erbjuda samtalsstöd.
Här kan du läsa mer om hur du pratar om hälsa på ett naturligt sätt med dina medarbetare och här får du läs- och lyssningstips inom psykisk ohälsa.
Hitta balansen mellan arbetsliv och fritid
Balansen mellan arbetsliv och fritid är förstås alltid viktig för att undvika utbrändhet och onödig stress. Men i och med distansarbetet har gränsen blivit allt mer flytande. Till skillnad från när man jobbade på kontoret och ofta lämnade kvar datorn när man gick hem kan arbetsdagen nu starta så fort du klivit ur sängen, och fortsätta hela kvällen. Att barnen varit hemma då förskolor stängts och skolor undervisat på distans adderar ytterligare stress i den nya vardagen.
I år kommer arbetsgivare se över vad de kan göra för att hjälpa sina medarbetare med den här gränsdragningen. Det kan vara ett ramverk där du som chef tydliggör under vilka timmar de anställda förväntas vara tillgängliga – och inte, eller att du önskar dina medarbetare en trevlig kväll i chattkanalen för att markera slutet på arbetsdagen.
Bjuda in till aktiva möten
Den sociala delen av arbetet har fått sig en törn på grund av distansarbetet. Många företag har försökt ersätta kafferasten eller julfesten på kontoret med en digital variant, vilket uppfyller en viss del av de sociala behoven. Men i år kommer man försöka att slå två flugor i en smäll och främja både det sociala och fysiska välbefinnandet. Genom att bjuda in medarbetare till en 30-minuters session virtuell yoga, styrketräning, löpning eller promenad investerar du både i dina anställas hälsa och sociala välmående.