Hälsans budord: “Fokusera mer på de som inte redan är frälsta”
29 november 2018Tillsammans med Novus har vi gjort en undersökning där 1100 svenskar fick svara på ett antal frågor kopplade till förmåner och hälsa. Av dessa svarade 87% att de har ett friskvårdsbidrag. En siffra som är riktigt bra! Att nästan 90% har möjlighet att nyttja friskvård genom sin arbetsgivare är imponerande och såklart en indikator på att Sveriges arbetsgivare förstår värdet av välmående medarbetare.
Något som allt för ofta dock glöms bort är att arbetsgivare bara får ut de positiva effekterna om friskvårdsbidraget faktiskt används. Friskvårdsbidraget kommer att ge er effekt i organisationens alla led, givet att du aktiverar dina medarbetare och använder det som ett strategiskt verktyg i ett hälsofrämjande syfte.
Kan du stava till hälsa?
Arbetsplatser myllrar av många olika och härliga individer. Vissa ser hälsa som en naturlig del i vardagen, andra som en mindre naturlig del och så har vi de som inte ens kan stava till ordet.
För att prata om vad friskvårdsbidraget ger för effekter har vi delat upp individerna i tre olika grupper. En grupp tränar aktivt, oavsett tillgång till friskvårdsbidrag eller inte och dessa kallar vi för ”De redan frälsta”. De andra grupperna är ”På G”, vilket är de som gör någon friskvårdande aktivitet lite då och då,” och ”Passiv”, vilka är de som rör på sig ytterst sällan.
De positiva effekterna av friskvårdsbidraget för gruppen “De redan frälsta” är väldigt liten. Det beror på att denna grupp hade, oavsett tillgång till friskvårdsbidrag eller inte, tränat i vilket fall. Däremot anses friskvårdsbidraget viktigt för denna grupp då individerna värderar själva förmånen högt.
Bästa motivationen – de närmaste kollegorna
Grupperna “På G” och ”Passiv” är grupper med individer där stora hälsoeffekter finns att hämta hem. Aktiveras dessa grupper kommer produktiviteten och lönsamheten att öka, men det viktigaste av allt – individerna i dessa grupper förväntas bli mer lojala och friska.
För att aktivera dessa grupper har organisationen som helhet visat sig vara det bästa receptet. Förenklat kan vi säga att det är dina närmsta kollegor som mest troligt kan motivera dig till en livsstilsförändring.
Hälsohacks
Hur ska ni då agera för att aktivera de i er organisation som behöver det som mest? I vår guide ger vi dig våra bästa hälsohacks som maxar produktiviteten, minskar sjuktalen och ger nöjdare medarbetare. Lycka till!