Så motiverar du dina medarbetare att gå till gymmet
15 oktober 2020
För mycket stillasittande och skärmtid är inte längre något som bara drabbar de som jobbar på kontor – numera spenderar allt fler sin fritid sittande med mobilen i handen framför tv-serier. Vilka fördelar har du av att hjälpa dina medarbetare att komma igång med styrketräningen? Och hur håller man motivationen för gymmet uppe?
Varför dina medarbetare ska styrketräna
Du har säkert hört att stillasittande är den nya rökningen och ökar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, diabetes och depression. Och all träning är förstås bättre än ingen träning, men att få dina medarbetare att börja styrketräna har särskilda fördelar:
- De förebygger belastningsskador, vilket på sikt minskar den typen av sjukskrivningar.
- De håller sig friskare, vilket sänker din arbetsplats sjukfrånvaro.
- De blir mer effektiva, dels för att de får mer energi, och dels för att deras kognitiva förmåga förbättras. Med andra ord kommer styrketräningen att höja ditt företags produktivitet.
- De får bättre stresstålighet och löper därför mindre risk för utmattningsdepression.
- De mår bättre generellt, vilket ökar chanserna för bra stämning och välbefinnande på arbetsplatsen.
Att du som arbetsgivare erbjuder friskvårdsbidrag gör din personal mer lojal till arbetsplatsen och du får dessutom en bra förmån att locka jobbsökande med.
Antagligen gör alla de här fördelarna dig motiverad att få dina medarbetare att styrketräna. Så frågan är, hur får du upp medarbetarnas gym- eller styrketräningsmotivation? Här kommer 7 tips.
1. Hjälp medarbetarna hitta sin typ av styrketräning
Även om styrketräning för tankarna till gymmet finns det fler sätt att träna styrka på. Inspirera dina medarbetare att använda sitt friskvårdsbidrag och hitta den friskvårdsleverantör som passar dem bäst – oavsett om det är en anläggning eller en onlinetjänst.
2. Arrangera en tävling, men tänk på detta
Ett enkelt sätt att motivera de anställda till att styrketräna är att göra det till en tävling. Men för att inte riskera att du bara sporrar de som redan tränar och skrämmer bort nybörjarna kan du ändra tävlingens fokus från vem som tränar mest till att tävla mot sig själv.
Med en personlig styrkeutmaning låter du dina anställda bestämma övning och jämföra till exempel hur mycket de tar i marklyft eller hur lång jägarvila de klarar i början och slutet av en tidsbestämd period. Den typen av utmaning kommer att gynna nybörjarna, eftersom de procentuellt sett kommer utveckla mest styrka.
3. Uppmuntra medarbetarna – bjud på en kvart eller flextid
Själva styrketräningspasset brukar inte vara några problem att hinna under en lunch, men många upplever det stressigt att också hinna duscha och värma matlådan. Där kan du underlätta för dina anställda genom att bjuda dem på en kvarts längre lunch när de tränar. Arbetstiden som förloras har du igen i ökad produktivitet och lojalitet. Ett annat alternativ är att du tillåter flextid och att den anställde jobbar igen den tiden på morgonen eller på kvällen.
4. Låt kollegorna hitta träningskompisar – i varandra
Ett klassiskt motivationstips är att skaffa sig en träningskompis – dels för sällskapet, men framförallt för att känna sig förpliktigad att faktiskt träna. Och om den träningskompisen råkar jobba på samma jobb blir det förstås ännu svårare att smita. Underlätta därför för dina medarbetare att hitta träningskompisar i varandra genom att starta en träningschatt på Team, Slack eller annan internkommunikationskanal, eller sätt upp ett papper där man kan skriva upp att man letar efter träningssällskap på torsdagslunchen.
5. Inspirera med träningspass eller föreläsare
För att verkligen ge dina medarbetare bästa motivationen för gymmet kan du ta hjälp av en instruktör som kör ett styrkepass under arbetstid. Eller så bokar du in en inspirerande hälsoföreläsare som motiverar er till att börja gymma.
6. Träna själv
Det är svårt att ta råd från någon som inte lever som den lär. Så om du verkligen vill få med dig dina medarbetare – var en god förebild själv och börja styrketräna.