7 steg till en hälsosam företagskultur på distans
17 december 2020
Att gå från en fysisk arbetsplats till att jobba hemifrån är utmanande på flera sätt. Bland annat kan den luckra upp den goda företagskulturen man tagit för given. Med de här 7 stegen till en hälsosam företagskultur skapar du en god cirkel där engagerade medarbetare jobbar mer produktivt, samarbetar bättre, har mindre sjukfrånvaro, mår bättre och stannar längre i företaget.
Förena under företagets syfte
En god företagskultur grundar sig i att alla medarbetare kan företagets syfte och värderingar. Särskilt nu under distansarbetet när vi inte har en fysisk arbetsplats som automatiskt förenar oss. Under nästa veckomöte eller veckobrev, prata om varför ert företag finns till. När dina medarbetare känner en mening med att gå till jobbet, oavsett om det är för att hjälpa andra, förbättra något i samhället eller sälja produkter som folk har glädje av, kommer de att bli mer engagerade och i bästa fall berätta för andra om vad som gör företaget de jobbar på så bra.
Se medarbetarna
Att jobba hemifrån kan ge en känsla av man är ”osynlig” och har tappat en stor del av sin identitet. Därför är det viktigt att varje medarbetare känner sig sedd för det jobbet de gör. Här har du möjlighet att stärka positiva beteenden som går i linje med den önskade företagskulturen, och även hålla personer som inte följer riktlinjerna ansvariga för sitt beteende. Boka in video-uppföljningar med medarbetarna och lyssna på deras behov och problem.
Något som fått stå tillbaka under pandemin är internutbildningar och kompetensutveckling, vilket de flesta medarbetare säkert har förståelse för. Men för att hålla dem motiverade och engagerade i det långa loppet är det viktigt att ge dem chansen att utvecklas. Gör en ny Coronanpassad plan framåt med till exempel kurser på distans.
Skapa en inkluderande företagskultur
En inkluderande kultur börjar i en rekryteringsprocess som främjar mångfald vad gäller kön, könsidentitet, etnisk tillhörighet, religion, ålder, sexuell läggning, värderingar och erfarenheter. Som du säkert vet bidrar mångfalden till bättre samarbete, arbetsklimat och produktivitet. En inkluderande företagskultur handlar även om att låta alla komma till tals och känna sig delaktiga i företagets utveckling. Här kan du behöva ge medarbetarna en knuff i rätt riktning genom att skapa gränsöverskridande konstellationer när du sätter ihop team eller projektgrupper.
Kommunicera regelbundet
Nyckeln till lyckat distansarbete är regelbunden och öppen kommunikation med medarbetarna. Och under Corona har det blivit ännu viktigare – medarbetare förväntar sig en ärlig och transparent kommunikation. Även om ni har ett veckomöte, skicka också ut ett veckobrev för dem som inte kunde närvara. Stäm av hur medarbetarna mår i en enkät och klargör vilka kommunikationsmedel ni ska använda och i vilket syfte.
Skapa förutsättningar för hållbart arbete
Att jobba hemma är en vattendelare – vissa tycker det är fantastiskt och får mer gjort, medan andra kämpar med att avgränsa jobbdagen från fritiden. Här är det arbetsgivarens ansvar att sätta upp ett tydligt ramverk, och själv hålla sig till det. Visa att du litar på att dina anställda gör sitt jobb och ge dem frihet att utforma sin dag efter sina viktigaste arbetsuppgifter. Det gör du genom att inte ställa orimliga krav på tillgänglighet bara för att nya kommunikationsmedel som chattkanaler tillåter. Ge medarbetarna samma tid att återkomma på ett mejl som de hade fått om de var på kontoret. Med ett tydligt ramverk minskar du risken för utbrändhet.
Glöm inte bort det sociala
För många är jobbet en viktig social pusselbit i vardagen. Skapa därför en motsvarighet till kafferasten, så att distansarbetet inte bara blir jobb. Starta en rolig Slack-kanal, bjud in till kafferast eller AW på Teams, avsluta veckomötet med en quiz eller sjung för den som fyller år.
Uppmuntra till en bättre hälsa
Distansarbetet leder i många fall till mer stillasittande och mindre fysisk aktivitet. Inte blir det bättre av den oro många känner inför Coronasituationen.
Här kan du läsa om hur du som chef kan prata om hälsa på ett naturligt sätt med dina medarbetare och här får du läs- och lyssningstips för psykiskt välmående. Påminn även dina medarbetare om att använda friskvårdsbidraget, till exempel till en onlinetjänst. Och bjud gärna in till virtuella träningspass på lunchen, en mindfulnessövning varje morgon, eller föreslå att de tar promenadmöten.