Det moderna employer branding-pusslet
16 oktober 2017I dagens hårda kamp om kompetensen har employer branding, det vill säga hur potentiella, nuvarande och före detta medarbetare uppfattar en organisation som arbetsgivare, blivit ett välkänt begrepp. Jakten på de bästa medarbetarna har fått arbetsgivare i alla branscher att jobba allt aktivera med sitt så kallade arbetsgivarvarumärke. Samtidigt har attityden hos den nya generationen jobbsökare ändrats. Sociala medier, digitala kanaler och nya omdömestjänster har ökat transparensen hos företagen. De som är intresserade av att börja jobba hos ett företag gör noggrann research och granskar sina potentiella arbetsgivare. De har möjlighet att välja, och vill hamna där de trivs som allra bäst som medarbetare.
I det nya moderna employer branding-pusslet är det framförallt tre saker som arbetsgivare behöver förhålla sig till. Bakom dessa framkommer en ny syn och definition på employer branding.
Ny generation med nya krav
Tidigare lockade arbetsgivarna med positioner och lönecheckar, men den här nya generationen bedömer potentiella arbetsgivare mer än bara utifrån belöningar och vad rollen innebär. Minst lika viktigt är det hur företaget och dess kultur matchar deras egna värderingar och livsstil. De ser en anställning som mer än bara ett jobb, det är en relation. Då blir helt andra frågor allt viktigare. Den nya generationen ställer krav och frågor som:
- Hur är ledarskapsstilen?
- Hur länge stannar anställda på företaget?
- Hur mår medarbetarna?
- Vad gör företaget för att skapa en bra kultur som passar mig?
- Vad säger det om mig ifall jag skulle jobba här?
Ökad press på tydligt Employer Value Proposition
Ska en arbetsgivare kunna attrahera, rekrytera och behålla medarbetare idag, behövs ett starkt och genuint arbetsgivarvarumärke, som berättar vem man är och vad man står för. Arbetsgivarvarumärket summeras i ett ”Employer Value Proposition” – ett arbetsgivarerbjudande om vad man som medarbetare får tillbaka för den tid man ger åt företaget. Det handlar om att kommunicera varför man som arbetsgivare är attraktiv och unik. Helt enkelt tydligt presentera orsaken till varför talangerna ska börja jobba hos just det här företaget.
Medarbetarupplevelsen nyckeln till ett autentiskt employer brand
Det har aldrig varit mer uppenbart att det inte går att skapa ett attraktivt arbetsgivarvarumärke om man bara putsar upp utsidan och försöker sälja in arbetsgivaren med tomma ord. Transparensen idag har gjort att det inte går att vara trovärdig om bilden man ger av sig själv inte stämmer överens med kärnan. Och kärnan består alltid av de medarbetare man har. Det är deras åsikter och berättelser som skapar trovärdigheten i arbetsgivarvarumärket.
Därför bygger det moderna employer branding-pusslet framförallt om medarbetarupplevelsen och employee advocacy. Vad de anställda tycker och hur de mår har alltid varit viktigt, men nu är det avgörande för avgöra om ett arbetsgivarvarumärke är trovärdigt och om företaget är välmående och attraktivt. Detta gör frågor som arbetsmiljö, trivsel mellan kollegor, friskvård och stämningen på jobbet viktigare än någonsin. Så även möjligheten att påverka och utvecklas, känna att man växer både som person och som anställd.
Vad handlar det egentligen om?
I dagens employer branding-pussel har människan hamnat i fokus, och för de yngre talangerna står mänskliga autentiska arbetsgivare högt på agendan. Balansen mellan arbete och liv har blivit viktigare än någonsin. Dagens talanger fokuserar mer på hälsa och välmående än tidigare. Ska arbetsgivarna klara av att locka till sig den främsta kompetensen, inte minst ur den växande talanggruppen Millenials (även kallad Generation Y), måste välmående och hälsa bli en självklar del av arbetsgivarerbjudandet.