Därför är friskvård en kostnadseffektiv förmån
26 juni 2018“Förmåner beskattas alltid”
Allt du som arbetsgivare ger dina anställda i förmåner beskattas. Eller? Nej, inte friskvård. Det är det enda undantaget och förklaringen till varför friskvård utan tvekan bör ses på som en kostnadseffektiv förmån. 1000 kr/år i friskvårdsbidrag utgör samma kostnad för arbetsgivaren som en löneökning med 65 kr/månad. Friskvårdsbidraget uppbär nämligen ingen arbetsgivaravgift. Så hur får du dina anställda att ta del av denna fördelaktiga förmån?
Bredd på utbudet av aktiviteter
Om vi studerar vad friskvårdsbidraget används till står styrke- och konditionsträning för en hög procentuell andel av den totala summan köp med sina 51 %. Massage och förebyggande behandlingar står för 30 %. Redan nu har vi betat av mer än 80 %. Det är dock här det blir spännande. 3 % av friskvårdsbidragen används till rörlighet- och koncentrationsträning, 2 % till hälsoundersökningar av enklare slag, 1,8 % till racketsporter, 0,9 % till dans, 0,5 % till kampsporter och 0,3 % till vintersporter. Att som arbetsgivare erbjuda valfrihet är helt enkelt nyckeln till aktivering.
Hur aktiverar du dina anställda på bästa sätt?
Förutom valfrihet, att låta ens personal själva bestämma vad de vill använda sina friskvårds- bidrag till, är enkelhet och inspiration viktigt. Du som arbetsgivare bör förenkla för dina anställda att ta del av bidraget och se till att anställda slipper ligga ute med pengar. För att inte tala om kvittohantering, ett tidsödande moment för alla inblandade. Vidare behöver såväl chefer som HR inspirera och påminna anställda om att nyttja friskvårdsbidraget. Och informera om vad man faktiskt kan använda det till och göra detta kontinuerligt.
Arbetsgivarens storlek spelar stor roll
Ett tydligt samband är det mellan antal anställda och nyttjande av friskvårdsbidraget. Färre anställda innebär oftast högre nyttjande. Ju fler anställda, desto lägre aktiveringsgrad. Och en lägre aktiveringsgrad innebär allt som oftast att ens medarbetares hälsa inte är vad den skulle kunna vara. Hur hänger detta ihop? Förklaringen är att det blir svårare för chefer och HR-avdelningar att kommunicera och få med sig sina anställda. Större arbetsgrupper och dåligt uppdaterade kontaktlistor gör det svårt att nå ut. Mindre arbetsgrupper där man har bättre koll på sina anställda och hur man når dessa gör det hela enklare. Vi på Actiway har sett att då vi inspirerar och påminner via e-post får en betydligt högre aktiveringsgrad hos våra kunder än om vi inte skickar e-post, det skiljer så mycket som 20 procentenheter. De arbetsgivare som ligger i topp vad gäller aktiveringsgrad har låtit Actiway få full tillgång till de anställdas e-post.
Rak policy. Rak kommunikation.
Om du som chef ser till att organisationen inte har några begränsningar vad gäller friskvård och friskvårdsbidraget, vilka aktiviteter som är godkända och inte, har du kommit en bra bit på vägen. Friskvårdspolicyn tjänar på att hållas bred. Se vidare till att säkra och uppdatera de kanaler du har till dina anställda, speciellt e-postadresser till anställda. På så sätt förenklas kommunikationen oerhört. Vidare har rätt nivå på friskvårdsbidraget visat sig spela stor roll. Som tumregel är en högre nivå bättre. Vid nivåer över 2000 kr per år talar statistiken sitt tydliga språk och aktiveringsgraden stiger rejält. Här tas avstampet mot en frisk och framgångsrik verksamhet.