6 coronasäkra vintersporter med friskvårdsbidraget
7 januari 2021
Visste du att längdskidåkare halverar risken att drabbas av depression under vinterhalvåret? Det beror förmodligen på en aktiv livsstil, mer tid utomhus och en social gemenskap. Om det här gäller även för andra vinteraktiviteter kan vi bara spekulera i, men visst gör det något med humöret när man utnyttjat det kyliga vädret till sin fördel! Här får du 6 tips på coronasäkra aktiviteter du kan utföra i vinter med friskvårdsbidraget.
Långfärdsskridskor
Att åka långfärdsskridskor på naturis är en fantastisk vinterupplevelse som ofta går att genomföra trots att det inte finns snö, eftersom många mindre sjöar fryser tidigt. Finns det flera sjöar i samma område kan du ta av skenorna, promenera i kängorna till nästa sjö och fortsätta åka där.
Att lära sig åka långfärdsskridskor är inte jättesvårt, men du måste vara ordentligt förberedd när det kommer till säkerheten. Med hjälp av ditt friskvårdsbidrag kan du gå en kurs för att lära dig åka långfärdsskridskor med rätt teknik och säkerhetstänk, så att du vet vad du ska göra om du eller någon i ditt sällskap går igenom isen. Åk aldrig ensam och ha alltid med dig utrustning som ispik, isdubbar, livlina, vattentätt fodral till telefonen, hjälm, och gärna även skydd och en ryggsäck som fungerar som flythjälp.
Hitta kurser och platser för långfärdsskridskoåkning.
Skridskor
För dig som gillar att åka skridskor finns det många välskötta skridskoisar, naturfrusna isbanor och möjligheter att åka i ishall under allmänhetens åkning*. Vanligtvis är det gratis och du behöver därför inte använda ditt friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidraget täcker inte heller utrustning, men vill du lära dig åka skridskor som vuxen eller få en bättre skridskoteknik kan du använda bidraget till en kurs.
*Kontrollera om restriktionerna i din kommun påverkat ishallarnas öppettider.
Längdskidåkning
Snö som gnistrar i solen och krispiga spår över fjäll och skog – det är längdskidåkning från sin bästa sida! Men det är en lika härlig aktivitet under en vardagskväll när du åker längdskidor i ett naturspår med pannlampa eller i ett upplyst konstsnöspår nära dig. Och spårkortet som behövs för pistade spår kan du få ersättning för med friskvårdsbidraget.
I längdskidåkning tränar du hela kroppen och konditionseffekten kan du anpassa genom att antingen ta dig fram i gå-tempo eller stå på och få samma flåsträning som ett löppass. Har du åkt som barn sitter tekniken för klassisk längdskidåkning förhoppningsvis i, men är du nybörjare i längdskidåkning är en kurs eller personlig träning med instruktör det bästa sättet att lära sig grunderna. Sedan är det bara att ge sig ut så fort vädret tillåter och njuta av en av de trevligaste formerna av vintersport.
Curling
Curling spelades i Skottland och Nederländerna redan för 500 år sedan och kom till Sverige 1840. I den här lagsporten om fyra personer turas man om att skjuta iväg en granitsten mot måltavlan (boet) på isen, medan två spelare sopar framför stenen för att styra den. Eftersom curling är en precisionssport med taktikmoment menar många att det liknar schack.
Många curlinghallar har prova-på-tider* där du som nybörjare kan prova curling och betala med friskvårdsbidraget. Då får du gå igenom viktiga moment som balans och slajd, lägga stenen med rätt fart, riktning och curl och att sopa.
*Kolla med din curlinghall hur restriktionerna påverkar de här kurserna.
Bastubad
Att bada bastu kallades förr för den fattiges apotek och idag har dess hälsoeffekter kunnat bevisas. Bland annat minskar bastubadet risken för hjärt- och kärlsjukdomar, lindrar stress och smärta och stärker immunförsvaret. Värmen gör att din kropp svettas ut slaggprodukter och får hjärnan att utsöndra proteinet BDNF, som ökar nybildningen av hjärnceller, vilket bidrar till ökad inlärningsförmåga och bättre långtidsminne. Den avslappnande effekten av att bada bastu gör inte saken sämre – och detta kan du såklart använda friskvårdsbidraget till!
Kallbad
Kallbad har blivit en stor hälsotrend de senaste åren och är tvärtemot vad man tror inte bara något för de modiga eller varmblodiga. Visst kräver själva doppet lite beslutsamhet och din första reaktion kommer vara att det är kallt. Men att kallbada är en riktig humörhöjare som frigör endorfiner, sänker blodtrycket, gör dig piggare och varmare. Har du högt blodtryck eller problem med hjärtat bör du dock prata med läkare innan du kallbadar.
För dig som är nybörjare på kallbad finns det flera kallbadhus där du kan använda friskvårdsbidraget. Vill du bada på egen hand, se till att ha med dig någon (om så bara på land). Klä dig i badkläder och om du vill badskor eller ullsockar, mössa och vantar. Du kommer inte att panikfrysa efteråt, men förbered dig för ett ombyte. Gå sakta men bestämt ned i vattnet och fokusera på att ta djupa andetag.