Utforska nya sporter och aktiviteter i vinter
19 november 2020
Vintern är rasande vacker i Sverige. Passa på att utforska nya sporter och aktiviteter med hjälp av ditt friskvårdsbidrag i vinter! Frisk luft gör underverk för vår psykiska hälsa. Det kan till exempel kännas enklare att ta tag i jobbiga måsten under vintern jämfört med sommaren och studier visar att det inte bara är en upplevd känsla utan att det faktiskt stämmer. Vidare kan kylan förbättra huden eftersom blodkärlen blir mindre och din träning blir mer intensiv då hjärtat måste pumpa runt mer syresatt blod för att hålla kroppen varm. För att få inspiration till vad du kan hitta på under vintern ger vi här några tips på godkända friskvårdsaktiviteter som är perfekta på isen och i snön.
Njutning på isen – långfärdsskridskor
Att åka långfärdsskridskor ute i naturen är helt fantastiskt. Framförallt om du också har med dig lite fika att njuta av i pauserna. Långfärdsskridskor handlar mycket om att passa på när naturen tillåter. Du måste vara flexibel för att kunna ge dig ut när isen har lagt sig tillräckligt.
Det finns många tips och tricks för både dig som är nybörjare och erfaren skridskoåkare. Tre ledord från Ylva Schöldeberg på Friluftsfrämjandet är; kunskap, sällskap och utrustning. Du måste ha en viss kunskap om is, väder och vind innan du ger dig ut på ditt äventyr. Är isen tillräckligt stark? Med en ispik kan du slå på isen och, med lite erfarenhet, kan du bedöma hur tjock isen är. Med snöbelagd is är det dock knepigare att avgöra om isen är stark nog för en utflykt. Då syns inte skiftningar i isen och du kan heller inte avgöra på ljudet från en ispik om isen är tillräckligt solid eller inte.
När det kommer till sällskap rekommenderas det att en grupp ska bestå av minst tre personer. Om olyckan skulle vara framme finns det två par hjälpande händer på plats, vilket kan vara avgörande om någon av er skulle gå igenom isen.
Genom att packa ryggsäcken rätt kan den fungera som en flytväst. Du ska ha ett ombyte inpackat i plastpåsar och plastpåsar fyllda med luft. Packa även ner en livlina, matsäck och extrastav. Ytterligare ett tips är att ha med sig isdubbar, som ska sitta nära halsen så att de är lätta att nå om olyckan skulle vara framme.
Aktivitet i snön – längdskidåkning
När du åker längd använder du i stort sett hela kroppen vilket gör längdskidåkning till en väldigt effektiv träningsform, framförallt när det kommer till att förbättra konditionen. En förbättrad kondition har långsiktiga och positiva effekter på vår hälsa genom att bland annat reducera risken för hjärt-och kärlsjukdomar.
Det kan vara smart att tänka på att lämna din tänkta färdplan till någon därhemma. På så sätt går det snabbare att lokalisera dig om du kallar på hjälp eller inte kommer hem i tid. Tänk på att ta med dig ett första hjälpen-kit och ett vindskydd ifall du behöver slå läger. Glöm inte karta och kompass! Det kanske känns överdrivet med tanke på dagens teknologi som ryms i vår hand men om något skulle hända din mobil är det livsviktigt att ha en backup så att du kan ta dig hem/stugan/en säker plats. Som med alla andra vintersporter är det viktigt att komma ihåg att klä sig efter lager-på-lager principen.
En annan vinteraktivitet – bastubad
Varför inte kombinera bastubadet med någon vinteraktivitet? En stund i bastun kan vara ett perfekt avslut på din skridsko-eller skidtur!
Vistas ute och må bättre inombords
Oavsett vilken aktivitet du bestämmer dig för att genomföra, se till att ha roligt och njut. Friskvårdsbidraget är till för att underlätta och uppmuntra till fysiska och stressminskade aktiviteter så varför inte passa på att prova något nytt.
Vintern kan, vid första anblicken, kännas hämmande för utomhusaktiviteter men det finns klara fördelar med den kyliga luften och den gnistrande snön.
Environmental Science & Technology har publicerat en studie som visar att du blir både piggare och mindre deprimerad av att träna utomhus under vintermånaderna. Känns det ändå överväldigande? Kom ihåg att alla kan lära sig att åka skridskor eller skidor, det tar bara olika lång tid.
Hitta din friskvårdsaktivitet här!