Vikten av återhämtning för att leva livet fullt ut!
16 januari 2020Bild: Kristin Viktorsson
Vad är en hållbar helhetshälsa?
En helhetsapproach till hälsa är något som kommer på bred frammarsch. Vi märker att det oftast inte går att bara behandla ett område eller symtom, för det kommer tillbaka om vi inte tar tag i grundproblemet till vår ohälsa. Alla delar av oss människor hänger ihop; kropp, sinne och själ.
En hållbar helhetshälsa är en mental inställning till att alla delar behöver få sitt för att vi ska känna att vi har en god hälsa. Så här i början av året tänker vi ofta att vi vill komma igång med motion och kanske ta tag i våra kostvanor och det är fantastiskt vad denna motivation gör med oss. Men vilka nyårsmål sätter vi för vår mentala hälsa?
Vad är stress?
Vilka tankar är det som påverkar vår hälsa då? Stress sägs vara vår tids folksjukdom och stigande sjukskrivningstal visar på att det ligger något mycket sannolikt i detta påstående. Många människor i vår del av världen lever med ett konstant stresspåslag – även kallat ”kronisk stress”.
Våra kroppar har ett fantastiskt system för stress, det är bara det att det inte bör vara påkopplat hela tiden. Stressystemet är tänkt att användas vid direkta hotande händelser för vår överlevnads skull då vi ska få tillgång till extra kraft och energi. Det är den långvariga stressen utan tillräcklig återhämtning som hotar vår hälsa och vår livskvalité.
Till alla er där ute som har märkt av de mest mystiska stressymptom som domningar, eksem, magproblem, huvudvärk, stel i nacke och axlar, humörsvängningar, ångest, gråtattacker, minnes- och koncentrationssvårigheter, smärta, inflammationer, sömnbesvär, och ihållande trötthet – ni vet redan med er att det ger påverkan på hela vardagen.
Tankens kraft
Vi människor har föreställningsförmåga, minne och fantasi. Det gör att vi bara genom tankar kan skapa känslor av oro och stress. När du fantiserar om att det värsta tänkbara ska hända och tänker tankar som gör att du blir orolig eller stressad, reagerar kroppen som att det vore sant. Hjärnan kan inte skilja på det som är verkligt och det som är påhittat.
Många av oss är ständigt på språng, kämpar mot en klocka, har höga krav på livets alla områden och en to-do-list framme med allt från att planera kvällens middag till barnens träningspass, morgondagens presentation på jobbet, och hur var det nu igen, är det min tur att fixa fika till fredagsmötet? Och då har vi inte ens berört alla intryck våra hjärnor får varje gång vi scrollar ner i ett vanligt Facebook-flöde.
När du ständigt lever i framtiden eller ältar det som redan har hänt, har du svårt att njuta av det du har nu. Det som är livet. Det kan också vara utmanande att sätta hälsosamma gränser för dig själv, vilket tar mycket energi när du ska finnas till för alla andra. Är du någon som lägger ditt egenvärde i dina prestationer märker du också hur svårt du har att koppla av och bara vara.
Att bli medveten om dina tankar är första steget för att förändra dina tankemönster. Genom att använda tankens kraft till att fokusera på det du har, det som går bra och saker som gör dig närvarande, trygg och harmonisk kommer du skapa ett liv med mer livskvalité. Du är en human being, inte en human doing.
Stresshantering i form av återhämtning
Stress är inte farligt i sig. Stress utan återhämtning är det. Återhämtning är nyckeln du behöver för att leva livet fullt ut, eftersom det är på det sätt du fyller på med ny energi. En människa som är ständigt stressad och låg på energi har svårt att njuta av livet.
Du som inte prioriterar din återhämtning i dag, vad kan du göra för att öka din motivation till att göra det? Vad är ditt varför till återhämtning? Först när vi inser betydelsen av återhämtning kommer vi att prioritera det högre.
Det första steget för oss som är underåterhämtade är att ta reda på vad som laddar våra batterier. Vad är det som får dig att känna dig återhämtad, lugn och fylld av energi? Utöver den livsviktiga sömnen är återhämtning olika för olika människor. Det kan vara att träna mindfulness, avslappningsövningar, få massage, spela ett instrument, vara i naturen eller tid att bara få vara.
Fem tips för mer återhämtning i vardagen
- Identifiera vad återhämtning är för just dig och testa dig fram till vad som passar bäst för dig.
- Boka tid för dig själv och planera din återhämtning.
- Få in en rutin som gör att du återhämtar dig varje dag. Gå ut på lunchen, gör andningsövningar eller lyssna på mindfulness på bussen på vägen hem från jobbet. Ha skärmfria timmar varje dag.
- Hitta vänner eller kollegor som du kan återhämta dig tillsammans med, för mer stöttning, motivation och gemenskap!
- Träna dig i att se återhämtning som något positivt som ger dig massor med energi. Det kommer bidra till din hållbara helhetshälsa!
Superverktyg för återhämtning
Om du vill ha ett enda superverktyg för återhämtning att börja träna på redan i dag: fokusera på din andning! Det är något du alltid bär med dig och några minuters djupandning gör att du får en chans att återhämta dig. Andningens betydelse för att bromsa vårt stressystem är fundamental. En lugn andning signalerar till ditt system att allt är lugnt.
Stresshantering i form av coaching
Hur ska du göra med alla de där tankarna som bara fortsätter att snurra trots att du har fått in återhämtning i ditt liv? Visste du att du kan använda friskvårdsbidraget till att köpa coaching och mental träning för stresshantering?
Jag som har skrivit det här blogginlägget heter Adeline Sundblad och är coach. Coaching är för dig som vill göra en positiv förändring i ditt liv genom att göra det tydligt för dig vad det är du vill och vad du ska göra för att ta dig dit. Vinsterna med coaching är att du blir mer medveten om dina tankar, du ökar förståelsen för dina känslor och inser vad som är viktigt på riktigt för dig. Med hjälp av mentala verktyg och strategier för återhämtning kommer du att utvecklas som person och skapa det liv du vill leva.
Är du nyfiken på att testa coaching och mental träning för stresshantering, för att se på vilket sätt det kommer förbättra livskvalitén i ditt liv, är du varmt välkommen att kontakta mig! Klicka här för att komma till min presentation i ActiWay.
Varma hälsningar,
Adeline Sundblad
Coach