Spring ifrån tvånget och hitta din träningsglädje
15 september 2020
Att röra på sig ska vara roligt och lustfyllt men det kan hända att tvång och måsten suger glädjen ur träningen. Så här hittar du lusten, de positiva drivkrafterna och din träningsglädje!
Det finns massor med olika drivkrafter till att träna och röra på sig. Kanske vill man komma i de gamla jeansen, eller så vill man få mer styrka och ork, och kanske öka chanserna att leva ett friskt liv och bli riktigt gammal. Det finns många bra orsaker till att träna, och minst lika många goda effekter av att vara aktiv. Det viktiga är att det blir en naturlig del av livet som gör att man känner lust och glädje. Då blir träningen en livsstil som inte bara får kroppen att må bättre utan även höjer livslusten och livskvaliteten.
Men hur gör man när det är ett tvång som driver en till att träna? När man drivs till gymmet för att vågen och självbilden ger en ångest? Eller för att alla vältränade människor på Instagram får en att känna sig otillräcklig? Så här sluter du fred med din kropp och dina känslor, lämnar tvång och måsten bakom dig samt hittar lusten och träningsglädjen.
När tvånget vinner över lusten
Vi är inne i en hälsotrend just nu när allt fler prioriterar sin hälsa och sitt välmående. Bland annat genom att röra på sig regelbundet och tänka på kosten. Att vara sund och vältränad har blivit en livsstil samt en del av vår identitet och det personliga varumärket (det blir till exempel allt vanligare att träningsvanorna tas med i CV:t). Vi har också blivit mer målinriktade och visar gärna upp våra prestationer och resultat på sociala medier. Gärna via aktiviteter som ser bra ut på bild och är ”Instagram-vänliga”. Det här kan å ena sidan både peppa och inspirera. Kanske får man nya ambitioner eller blir tipsad om någon ny spännande träningsform som verkar kul. Men det kan även orsaka stress och tvång när det känns som alla gör mer än en själv. När gränsen mellan hälsosam och upplyftande träning och skadligt träningstvång suddas ut får inte bara lusten och glädjen stryka på foten – det kan sluta i tvångsbeteende.
När man bli fixerad vid en hälsosam livsstil att både träning och kostvanor går till tvångsmässig överdrift kallas det för ortorexi. Yvonne Lin som driver Ylab och är hälsovetare har jobbat med ortorexi i över 15 år. Nu ser hon en oroande ökning av ortorektiker. En orsak till ökningen tror hon är att det som tas upp kring träning och hälsa i bloggar, på sociala medier och även i vanlig media fokuserar väldigt mycket på det negativa. Man skriver hellre om hur sjuk man kan bli om man gör ”fel” än hur positivt det är när man rör på sig och äter bra mat. Det kan göra att många känner att de ”misslyckas” om de inte går all in och följer alla trender och råd fullt ut, eller längre än så. Då tar träningsångesten över och knuffar undan träningsglädjen.
Hitta en drivkraft bortom mätvärden och resultat
Om träningen är kul och hälsosam eller känns som ett tvång har till stor del att göra med vår drivkraft bakom. Den kanske största glädjedödaren och orsaken till att vi känner oss tvingade att träna är nog när vi blir väldigt prestationsinriktade. Att träna bort extrakilona för att få mer ork och livslust är glädjefyllt, men om man fortfarande stirrar på vågen efter att ha nått målvikten, och undrar hur man kan träna hårdare för att gå ned ännu mer i vikt, då har tvånget tagit över som drivkraft. Visst är det viktigt att ha mål och att mäta resultat så att man kan se att träningen verkligen har effekt, men det går alltid all lyfta tyngre och få vågen att visa mindre utan att någonsin ”gå i mål”. När man släpper tanken på att hela tiden maxa sig själv och istället rör på sig för att det känns bra och är roligt, då har man hittat glädjen och lusten som drivkraft. Och rör man på sig kommer resultaten av sig själva, även om man inte mäter dem eller lägger ut dem på Instagram. Det viktiga är ju att man mår bra – både i kropp och själ.
Tipsen för en glädjefylld och kravlös träning
Det finns några tricks att ta till när det kommer till att hitta träningsglädjen och träningslusten. Här är våra bästa.
- Hitta din grej. Bara för att vissa träningsformer är trendiga och får rubriker och inlägg innebär inte att de är rätt för alla. Nyckeln till träningsglädje är att hitta en aktivitet som får det att kännas ”Åh, det här vill jag göra igen!” Det viktiga är att du rör på dig, och längtar du efter just din aktivitet så blir den en naturlig och bestående del av ditt liv. Kanske är det friden i att terränglöpa fritt i skogen som är din grej? Eller gemenskapen i korpfotboll? Utmaningen i att lyfta tungt? Viktlösheten när du simmar? Testa dig fram, följ hjärtat och lusten. Hitta friskvård.
- Gör det till vardag. En lustfylld träningsform ska kännas lika naturlig som att borsta tänderna eller att umgås med familjen – en självklar del av livet helt enkelt. Om träningen stirrar på dig från almanackan som det vore en tandläkartid ser du den inte som en självklar rutin utan som ett nödvändigt ont.
- Tävla bara med dig själv. Jämför du dig med andra kommer du alltid att hitta någon som är tuffare, snabbare, smalare, snabbare, starkare etc. Den enda person du behöver bli bättre än är ditt forna jag, och det resultat som är viktigast är hur bra du mår av träningen. Jaga leenden – inte kilon.
- För in ett mervärde. Det går att öka lusten och glädjen i träningen genom att kombinera den med något du verkligen vill och saknar. Kanske att kombinera workout-passet med att träna ihop med vännerna du känner att du inte hinner med annars? Eller lyssna på en ljudbok under löprundan? Besöka ställen du är nyfiken på när du är ute och cyklar? Träning kan vara så mycket mer än bara träning. Gör den till din stund och ett vardagsäventyr.
- Prata med en PT. Personliga tränare kan minst lika mycket om våra drivkrafter och känslor kring träningen som de är insatta i kroppen och fitness. Har du svårt att hitta lusten kan du få hjälp att hitta rätt bland träningsformer och dina känslor. Dessutom ingår PT i friskvårdsbidraget.