Tränings- och hälsotrenderna 2019
7 februari 2019Med varje nytt år kommer nya insikter och metoder för hur vi ska hålla oss i form. Att vårda sin kropp och sin hälsa blir allt viktigare för allt fler och det dyker ständigt upp ny kunskap och nya sätt att träna och måna om sitt välmående.
Här är de främsta tränings- och hälsotrenderna som ska få oss att bli starkare och friskare 2019.
Personlig träning i grupp
Är man färre än fem personer så räknas det som personlig träning i grupp och man blir fler som kan dela på kostnaden för att anlita en PT. Ekonomiskt och personligt samtidigt som man får med drivet och engagemanget från gruppen.
Även större grupper som tränar ihop är en växande trend. Träningsaktörer som erbjuder gruppträning kan räkna med ett uppsving i år.
Crossfit
Den populära hybridmetoden Crossfit, där man kombinerar styrketräning, gymnastik, löpning och intervallträning för att få en så komplett och allsidig träning som möjligt, visar inga tecken på att stanna av. Tvärtom kommer allt fler gym på allt fler orter att erbjuda den här träningsformen som syftar till att ge förbättrade fysiska prestationer. Förr var det här polisens och räddningstjänstens träningsform, nu är den här för alla.
Kroppsträning och primalträning
Hur kunde folk bli vältränade innan gymmen och träningsmaskinerna uppfanns? Genom att använda sin egen kropp som träningsredskap såklart. Att träna med kroppen som redskap har varit poppis i minst tretusen år och är lika effektivt i dag. De främsta övningarna är armhävningar och pull-ups/chin-ups, med knäböj och utfall som gott sällskap.
En ny trendig form av kroppsträning är så kallad primal workout. Det går ut på att man gör träningsrörelser som liknar hur djuren rör sig ute i naturen. Till exempel smyga som en leopard för att bygga upp flexibilitet i armar, ben och höfter, balansera som en fågel för att träna balans och magmuskler, hoppa som en groda för att träna konditionen etc. Den här typen av övningar ser garanterat underhållande ut, men det är en mångsidig och rolig träningsform, och betydligt konstigare saker har slagit igenom.
Träning online
Tekniken gör våra liv allt mer platsoberoende. Vi kan göra allt från bank- och läkarbesök till kundmöten och släktträffar via våra uppkopplade enheter. Det var bara en tidsfråga innan det blev möjligt att träna på samma sätt. Allt fler börjar erbjuda interaktiva instruktörsledda träningspass som alla kan utföra var än man befinner sig. Det börjar bli svårt att komma på ursäkter till att inte hinna med träningen.
Mikroträning och HIIT
Tidsbrist är en av de vanligaste orsakerna till att träningen uteblir men ett träningspass behöver inte ta två timmar, några få minuter kan också ge effekt. Ett flertal studier har visat att ge allt man kan under 30 sekunder, vila i någon minut och upprepa detta 5-6 gånger förbättrar konditionen lika mycket som om man cyklar eller löper i jämn takt i två timmar. Den här typen av högintensiv intervallträning (HIIT) påverkar även blodtrycket, blodsockret och fettförbränningen positivt. Det viktiga med de här korta mikropassen är att man verkligen tar i som om man var jagad av hungriga vargar när man väl tränar. Forskning har visat att när vi tar i ordentligt i några sekunder så bryts kalciumkanaler ned i musklerna vilket i sin tur stimulerar nybildandet av cellernas kraftstationer mitokondrierna, något som gör oss starkare och mer uthålliga. Bäst är naturligtvis att varva vanlig träning med korta högintensiva pass men det är en bra träningsform för dem som verkligen inte hinner annat.
Exempel på effektiva mikropass:
Cykla eller spring så fort/hårt det bara går i:
• 20 sekunder – vila i 10 sekunder – upprepa 8 gånger.
• 1 minut – vila i 2 minuter – upprepa 10 gånger.
• 20 sekunder – träna långsamt 20 sekunder – upprepa 3 gånger.
Träna med band
Gummiband må se harmlösa ut men de är effektiva, mångsidiga, lättanvända, enkla att ha med sig överallt och det går att träna i stort sett hela kroppen med dem. Banden finns i flera storlekar och med olika motstånd för alla personer och behov.
Högutbildade instruktörer
I takt med allt fler träningsmetoder dyker upp ökar kunskapskraven på de personliga tränarna. Det handlar inte bara om att vara insatt i olika träningsformer och maskiner, utan om att ta ett helhetsgrepp på hälsan och även se över kost, vila, livsstil m.m. Det handlar också om kompetensen att ha insikt och kunna hänvisa vidare till sjukgymnast, kiropraktor, dietist etc. vid behov.
Coachning i Wellness
Helhetsperspektivet kommer stort under 2019. Vi ska inte bara fokusera på träning och kost utan på hela livet. Det handlar om att få professionellt stöd kring visioner och mål som rör stresshantering, livsbalans, vila, sömn och mentalt välmående.
Träning för äldre
Det finns ingen övre åldersgräns för att börja träna, och det är aldrig för sent att komma igång. Allt fler äldre vill få en friskare och starkare kropp och med den ökar efterfrågan på specialkomponerade träningsprogram för äldre. Under 2019 kommer vi gladeligen få se mer av att tre generationer tränar samtidigt på gymmet.
Funktionell fitness
Även kallad sjukgymnasternas önskedröm. Det går ut på att man med hjälp av styrketräning tränar upp balans och muskler speciellt för de rörelser man gör i vardagen, framför allt på jobbet. Extra viktigt för dem som har suttit vid ett skrivbord och plågat rygg, muskler och leder i dåliga arbetsställningar under många år.
Ljusterapi
Det är inte alltid så roligt att leva uppe i norra Europa. Inte minst på vintern när solen gömmer sig och mörkret stör vår dygnsrytm så att vi tappar i ork och humör. Orsaken är att hormonet melatonin som reglerar vår sömn stimuleras av mörker så bristen på dagsljus under vintern gör oss sömniga, sega och i vissa fall deprimerade. Det räcker inte med att bara tända lamporna eftersom vanlig belysning inte har samma breda spektrum som solljuset. Lösningen heter ljusterapi där man använder fullspektrumlampor som efterliknar det naturliga dagsljuset. Det har även börjat dyka upp allt fler fullspektrumljusarmaturer för kontorsmiljöer så att de anställda kan få det ljus de behöver medan de jobbar.
Sömn och återhämtning
Hälsa handlar inte bara om rörelse. I dessa stressiga tider blir vila och sömn allt viktigare för att vi ska må bra. Vi kommer att börja prioritera återhämtning allt mer och ta sömnen på större allvar. Massage, lugnare former av yoga och andra former av fysisk och mental återhämtning ser ut att få ett uppsving. Det finns dessutom redan en rad med appar och tjänster för avslappning, mindfulness och sömn.
Vi har även gjort en trendspaning över kosttrender för 2019! Det kan du läsa vidare om här.