Träning i förkylningstider
9 mars 2017Vabruari är över, men förkylningssäsongen fortsätter tyvärr ett tag till så håll ut, tvätta händerna och träna lugnt. Har du lyckats få till en bra rutin och känner dig motiverad att träna är det extra retsamt att bli sjuk då det ofta kan vara trögt och svårt att hitta tillbaka till den rutinen när du sen blir frisk. Och hur ska man veta om man faktiskt kan träna eller inte när man känner sig snuvig?
Det är fortfarande högsäsong för influensa och förkylning, ett evigt snörvlande, snytande och hostade följer efter dig vart du än går. Vissa proppar i sig ingefära och vitlök, alla verkar ha sina egna husmorsknep men här kommer några säkra tips från Vårdguiden på hur du undviker förkylning och även hur du minskar risken att smitta andra. Det hetaste tipset, som du säkert redan känner till är att tvätta händerna. Noga och ofta. Smittan förs oftast vidare från dina händer, när du tar någon i hand eller på något annat sätt får bakterierna på händerna och sedan rör vid din mun, näsa eller ögon. Förkylningen smittar också om någon nyser eller hostar i din närhet och därför är det viktigt att försöka hålla avstånd till andra människor, och speciellt de som är förkylda.
När du är på väg att bli sjuk smittar du som mest och från att ha smittats till att förkylningen bryter ut tar det ungefär ett dygn. När du väl har blivit smittad är det inte så mycket du kan göra förutom att vila, lindra och låta förkylningen gå över av sig själv. Då kan du istället anstränga dig och försöka att inte smitta andra. Det kan du göra genom att undvika att ta i hand, tvätta händerna ofta, nys och hosta i armvecket och använd engångsnäsdukar som slängs direkt.
Vad gäller träning finns det några saker att tänka på. Enligt vårdguiden ska du inte träna när du har en infektion i kroppen, alltså när du är förkyld. Du ska inte heller träna när du har feber eftersom infektionen kan förvärras vid fysisk ansträngning. Det tar då längre tid för dig att bli frisk och därmed att komma tillbaka till träningen. Se till att vila ordentligt och låt kroppen återhämta sig. En grundregel är att du ska avvakta två till tre dagar innan du börjar träna, för att se hur din förkylning utvecklar sig. Är du bara lite snuvig kan du gå och träna, men ta det då lugnt och öka ansträngningen gradvis. Har du fått en svårare infektion med känningar i bihålor eller hals bör du vänta tills du är helt frisk innan du börjar träna igen.
I början bör du skippa de hårda intervallpassen, kör lugn styrketräning eller gå ut och promenera och öka pulsen successivt till nästa träningspass. Du kan också fokusera på att öva teknik istället för att lyfta tungt tills du känner dig helt frisk igen. Känner du dig dålig efter första träningspasset bör du gå tillbaka till att vila och vänta någon dag extra med träningen, lyssna på kroppen och stressa inte över att du inte kan träna på samma sätt som du gjorde innan du blev sjuk.