Träna med glädje – de roligaste sätten att använda friskvårdsbidraget
29 augusti 2019Vill du röra på dig mer och må bättre, men kanske har lite svårt att komma igång och att hitta rätt träningsform? Då kanske du bara behöver se hur många roliga och stimulerande sätt det finns att träna på. Hittar du en motionsform som verkligen känns rolig och rätt för dig kommer du att längta efter att utöva den och då blir det lätt en god vana samt en naturlig del av livet.
All träning passar inte alla och för en del av oss måste det vara glädjefyllt att röra på sig. Skratt och gemenskap känns kanske viktigare än att svettas ordentligt eller att klara av fler repetitioner. Vill du umgås med andra och ha riktigt kul ihop samtidigt som kroppen får sitt, då finns det faktiskt flera roliga aktiviteter som stöds av friskvårdsbidraget.
Dansa loss för hälsan
Är dans verkligen träning, de som dansar verkar ju alltid ha så kul? Faktum är att dans kräver god kondition och koordination, du får verkligen jobba med kroppen när du dansar. Men dans är även glädje, fart, fläkt och gemenskap och de flesta glömmer hur tufft det är fysiskt för att de har så kul under tiden. Dessutom har dansandet en rad med goda hälsoeffekter, både för kroppen och sinnet.
- Det är bra för hjärtat. Precis som all annan rörelse stärker dans hjärtat och förbättrar cirkulationen, samt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar betydligt. Men det stannar inte där, enligt en italiensk studie förbättrar personer med hjärtsvikt sin hjärthälsa när de dansar.
- Dans är aerob träning och är lika effektivt för att öka andningskapaciteten som cykling eller jogging.
- Det ger mer energi. Enligt en studie publicerad i The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition kan ett dansprogram varje vecka ge bättre prestationsförmåga och högre energinivåer.
- Det ger flexibilitet och styrka. När man dansar använder man alla muskelgrupper och det krävs stor rörlighet för att hänga med i svängarna. Som fysisk träning ger dansen även ökad uthållighet så att kroppen orkar mer i vardagen.
- Det ökar välmåendet. Tittar man in på ett danspass så lär man inte hitta några sura miner. Snarare så ler och skrattar dansarna som om de aldrig haft så roligt förr. Dans är ju minst lika mycket nöje som det är träning. Vi rör på oss till musik, låter kroppen släppa loss och gör det i en härlig gemenskap. Inte så konstigt att glädjen tar över och sprider sig. Sedan får den ju hjälp på vägen av alla endorfiner som frigörs när vi motionerar. Inte så konstigt att dansarna har så roligt jämt.
- Det motverkar depression. All träning är ju bra för den psykiska hälsan. Vi blir inte bara mer tåliga fysiskt utan även mentalt när vi rör på oss. Dessutom gör regelbunden träning att vår kropp blir bättre på att sänka och stabilisera stresshormonet kortisol, vilket är en av skurkarna bakom utmattningsdepression. Dansen hjälper också till att reglera serotonin- och dopaminnivåerna i kroppen, vilket motverkar både stress och nedstämdhet. Sedan är ju dans är ju en social aktivitet där människor möts och umgås under roliga former, så den motverkar ensamhet och isolering.
- Det ökar självförtroendet. Som social aktivitet där man lär sig att använda kroppen och hela tiden utvecklas stärker dansen självkänslan och självförtroendet samt bidrar till en positiv attityd. Den hjälper även till att träna de sociala förmågorna.
Olika typer av motionsdans, som till exempel bugg, zumba och jazzdans, omfattas av friskvårdsbidraget. Så ta på dansskorna och ta en svängom för en bättre hälsa.
Sjung ihop
En del av kanske tar ton i duschen när ingen annan hör, men visste du att sjunga ihop med andra i en kör har flera positiva hälsoeffekter. Mer och mer forskning visar att just körsång inte bara är en effektiv fysisk träning, den ger dessutom själen både ro och lycka. Här är några exempel på körsångens hälsoeffekter.
Det ger bättre andning och lägre blodtryck. Andningstekniken som man använder sig av vid sång liknar lugnande djupandning, och på samma sätt ger den typen av andning ett mer stabilt blodtryck på lång sikt.
Det ger coreträning för bålen. När vi sjunger jobbar vi ordentligt med muskelgrupperna i buken, mellangärdet och bröstkorgen. Musklerna får sig en stärkande genomkörare medan vi har roligt ihop.
Det ger en kick och ett ökat välmående. Den fysiska ansträngningen frisätter endorfiner, och musiken och gemenskapen släpper lös dopaminet. Tillsammans ger de en ”singer’s high” som sänker stresshormonerna, ökar lyckokänslan, förbättrar sömnen, stärker immunförsvaret, minskar smärtor och motverkar nedstämdhet.
Körsång på jobbet stöds av friskvårdsbidraget, så gå ihop ett gäng kollegor och sjung för en bättre hälsa och mer glädje.
Skratta dig frisk
Ett gott skratt förlänger livet heter det ju och det är mer än bara ett gammalt ordspråk. Att skratta, framför allt som man gör det ihop, har faktiskt bevisade hälsoeffekter. Precis som med körsången gör skrattandet att man jobbar hårt med musklerna i överkroppen, tränar andningen, löser muskelspänningar, får bättre blodcirkulation, och inte minst frigörs endorfiner som har positiva effekter på både kropp och sinne.
Skrattgympa är en godkänd aktivitet inom friskvårdsbidraget. Där får man inte bara lära sig hur man använder kroppen när man skrattar, utövarna berättar också om hur de känner sig friskare och starkare efter ett ordentligt skrattpass, och hur träningen ger dem mer energi och ett mer positivt sinne i vardagen. Att ha kul ihop är verkligen bra för hälsan.