Så kommer du igång med träningen – de 10 bästa tipsen
5 mars 2020Har du bestämt dig för att äntligen komma igång med att träna? Eller vill du börja igen efter ett träningsuppehåll? När det kommer till att börja med nya sunda vanor är det just att komma igång som är det viktigaste. Om du inledningsvis lyckas hitta det som stimulerar och motiverar dig, samt om du kan undvika de vanligaste misstagen i början, har du alla chanser i världen att få in en ny sund vana i livet som ger dig mer ork, starkare kropp, bättre hälsa och mer glädje.
Här är de tio bästa tipsen för hur du verkligen kommer igång med din träning och hur du gör den till en naturlig och återkommande del av ditt nya hälsosamma liv. Nu kör vi!
1. Sätt upp mål med din träning
Det blir lättare att komma igång om du är med på vad det är du vill göra och uppnå. Att säga till sig själv att man vill ”röra på sig och må bättre” är för luddigt för att kännas som ett konkret mål med träningen. Börja din nya träningsvana med att ha ett möte med dig själv där du ser på din träning som det viktiga livsprojekt det faktiskt är. Vad är syftet med träningen? Vill du gå ned i vikt, få större muskler, orka springa ett maraton, hitta mer lugn i livet? Var tydlig med dig själv om varför du vill börja träna, sätt upp konkreta mål och delmål och glöm heller inte belöningarna. Framgångar ska firas så unna dig själv ett par nya träningsskor, en skön massage eller något annat härligt när du har uppnått något av dina mål.
Det är också viktigt att du bara tävlar med dig själv när du sätter upp dina mål. Strunta i vad resten av världen håller på med och vad som driver dem. Det här handlar om din kropp, ditt liv och att just du ska må bra.
2. Boka in och prioritera träningen
Din bästa vän för att få in en ny sund rutin i livet är ett träningsschema. Ta din nya vana på allvar och prioritera den i ditt liv. Har du bokat in något i förväg är det troligare att det blir av. Sätt dig gärna på söndagskvällen och planera samt boka in hela veckans träningspass. Om du gillar att gå på gym, leta upp dina favoritpass. Föredrar du en tur i naturen (löpning, cykel, skidåkning etc.), lägg upp en rutt och skriv upp när du ska genomföra den. Vill du tävla i något (tennis, fotboll etc.), boka en plan och ring en partner. Tänk gärna på vilka tider som passar dig bäst. Kanske vill du träna på morgonen så att du sedan har dagen fri, eller så funkar det bäst att avsluta dagen med att belöna kroppen och själen med lite skön aktivitet. Träningen ska kännas rätt och naturlig, inte som något som är i vägen.
3. Börja i lagom takt
Det kanske vanligaste nybörjarmisstaget som får många träningssugna att komma av sig är att inte inse kroppens begränsningar och sätta upp orimliga mål. Det är lätt att känna sig peppad i början och vara sugen på att ge allt, men att gå från ett inaktivt liv till att träna varje dag kommer att sluta i utmattning, värk och kanske till och med skador. Det bästa sättet att behålla träningsglädjen och motivationen är att börja försiktigt och sedan öka successivt. Resultaten kommer ändå. En vanlig riktlinje när man börjar träna är två gånger i veckan. Det är dessutom bra att börja med att få in grunderna, som att lära sig de rätta positionerna och att träna rörlighet innan man börjar belasta kroppen.
4. För en träningsdagbok
Att bygga upp sin hälsa och kropp är en lång resa. Det blir lättare att se vad du faktiskt åstadkommer under den resan om du har en träningsdagbok där du för in vad du gör och vilka resultat det faktiskt ger. Titta sedan tillbaka och se din utveckling. Du kommer att bli både stolt och inspirerad när du ser svart på vitt hur mycket du åstadkommer.
5. Gå efter kulfaktorn
Den bästa träningen är den som faktiskt blir av. Om det du gör känns roligt och ger dig energi kommer du att längta efter det. Tänk inte så mycket på vad alla andra gör. Det är inte alla som trivs på gymmet eller ute i löpspåret. Kanske är dans din konditionsträning? Är det möjligtvis judo eller någon annan spännande kampsport som är ditt sätt att bli starkare och smidigare? Får du en kick av att tävla kanske du ska satsa på en lagsport? Gå efter pirret som du känner när du tänker på din träning.
Ett annat sätt att hålla sig road och stimulerad på är att variera sig. Varva löprundorna med yoga. Byt ut ett av gympassen mot en innebandymatch. Låt hantlarna och de andra vikterna ta en paus och låt kroppen jobba på en klättervägg. Att bryta upp rutinen och prova på andra aktiviteter gör att din träning hela tiden känns spännande och lockande.
6. Skaffa bra utrustning
Snygga, funktionella och skonsamma skor och kläder gör det inte bara bekvämt att träna och minskar skaderisken; det känns alltid roligare att packa träningsväskan när man har nya saker i den.
7. Testa dig fram
Det finns massor med olika sätt att röra på sig. Bland de aktiviteter som omfattas av friskvårdsbidraget finns allt från simning, karate och squash till boule och bastubad. Våga prova dig fram för att se vilken eller vilka aktiviteter som är just din favorit(er). Kanske är det någonting som du aldrig ens har tänkt på som är den typ av träning som får dig att längta efter att aktivera dig.
Även om du föredrar att gå på gym kan du testa vilka olika pass som passar dig bäst och som känns roligast. En del erbjuder dessutom instruktörsledda pass online så att du kan prova på olika typer lika enkelt som du byter kanal på tv:n.
8. Träna med kompisar
Slå ihop din träningsambition med en kompis eller två. Det är mycket lättare att komma iväg om du behöver ta hänsyn till någon mer än bara dig själv. Dessutom kan ni motivera och peppa varandra, stötta och trösta samt hjälpas åt att hitta lusten och orken de dagar då det känns trögt. Ni kan även utmana varandra och driva på varandras utveckling. Bonusen med kompisträning är att du hinner med både träning och ett socialt liv samtidigt.
9. Träna med en PT
Att boka in regelbunden träning med en personlig tränare har samma motivationseffekt som att träna med en kompis. Då har du någon att ta hänsyn till och någon som peppar och motiverar dig att nå nya mål, men det slutar inte där. En PT utgår från dina personliga mål och förutsättningar och kan lägga upp ett skräddarsytt träningsprogram som tar dig dit du vill på ett inspirerande och effektivt sätt. Du får lära dig rätt teknik och hållning, får en träning som håller dig på en lagom nivå där du hela tiden utvecklas utan att det blir för mycket. En personlig tränare vet också precis vad som behövs om det börjar kännas tungt eller tråkigt. En PT är din professionella träningscoach som hela tiden håller dig motiverad, stimulerad, skadefri och på topp. Dessutom gäller friskvårdsbidraget för PT, både individuellt och i grupp.
10. Att missa är inte att misslyckas
Var inte för hård mot dig själv i början. Att missa ett inbokat pass eller en planerad aktivitet innebär inte att dina planer har gått i stöpet. Vi missar alla då och då. Det viktiga är att du gör det till en regelbunden vana och går nästa gång. Gör även gärna reservplaner för när något inte blir som du har tänkt dig. Körde dagen ihop sig så att du inte hinner till gymmet? Allt fler leverantörer erbjuder träning online, då kan du träna när det passar dig. Gör det ont i knäet den dagen du tänkte köra benpress? Kör armar istället. Känner du dig trött, sjuk och hängig innan yogan? Låt kroppen vila och gör andningsövningar istället. Se din inplanerade träning som din speciella tid då du verkligen tar hand om dig själv och din kropp. Anpassa aktivitet efter förutsättningarna men ge dig själv den omtanke du behöver och förtjänar. Träning och friskvård ska inte kännas som ett tvång, utan som en gåva som du ger dig själv för att kunna leva ett friskt och energifyllt liv. Tacka alltid ja till den gåvan och njut av ditt nya välmående.
Lycka till!