Så håller du nyårslöftena
29 december 2020Nytt år – nytt liv. Så tänker många av oss när det är dags för den första januari. Löften om att bli en bättre människa är vanligt. En del vill växa som person och ger sig själv löften om att lära sig något nytt, ta nya steg i karriären, utmana en rädsla osv. De vanligaste nyårslöftena har dock med vår kropp, vår hälsa och vårt välmående att göra. Vi vill dumpa dåliga vanor, äta bättre och röra på oss mer. Kruxet är bara att man måste hålla sina löften. En studie från University of Scranton visar att en tredjedel av nyårslöftena havererar innan januari ens är slut och efter ett halvår har drygt hälften gett upp sina ambitioner.
Den goda nyheten är att det går att behålla motivationen och ambitionen om man bara tacklar sina löften på rätt sätt. Här är knepen som gör att du verkligen håller dina nyårslöften och tar nya friska steg mot att bli ditt allra bästa jag.
Var konkret och specifik
Det är lätt att vara för luddig med sina löften. ”Komma i form” och ”röra på sig mer” är vaga påståenden som är svåra att omsätta i handling, mäta och följa upp. Konkretisera vad du faktiskt tänker göra. ”Att röra på sig” behöver bli mer konkret, till exempel springa två gånger i veckan till att börja med, sedan öka till tre gånger.
Det bästa är att se nyårslöftet som ett projekt. Sätt själva löftet som projektrubrik, gå sedan in på detaljer kring vad som krävs för att genomföra det. Vilket är målet och hur lång tid tar det att nå det? Krävs det några investeringar för att nå det, som till exempel ett gymkort? Behöver någonting i livet ändras för att hitta orken, tiden eller resurserna att uppnå målet? Var finns inspiration och stöd, och vad händer när motivationen tryter? Att ha någonting konkret och detaljerat att gå tillbaka till gör det mycket lättare att hålla fast vid löftet.
Ha delmål och var realistisk
Alla ambitioners värsta fiende, framför allt när det kommer till träning och fysisk aktivitet, är att sätta för höga och svåra mål och att tro att de ska kunna uppnås med en gång. Många nybörjare som kliver in på gymmet med för mycket pepp inom sig går ut för hårt och tränar för mycket och över sin förmåga. När kroppen protesterar tappar man lusten och lägger av. Alla ambitiösa löften behöver brytas ned i mindre, hanterbara beståndsdelar. Att springa ett maraton börjar med att kunna ta trapporna istället för hissen utan att flåsa. Sätt upp många realistiska delmål och fira varje framgång. Då känns det möjligt och roligt.
Utgå från vad DU vill
Fråga dig själv varför du ger just det här löftet. Är det kompisar, kollegor eller familj som pikar dig för att du är en soffpotatis? Är det samhällets krav och hårt vridna kroppsideal som får dig att känna dig otillräcklig? Yttre motivation kan vara bra när man vill ändra på sig. Men det är också en flyktig och negativ drivkraft som sällan håller i längden. Vill du verkligen uppnå förändring ska du följa din inre motivation, vad du vill. När du gör något för att det känns bra för dig själv, när du skulle göra det även om ingen visste om det, då har man en hållbar motivation som leder till varaktig förändring. Känns det kul kommer du att längta efter att göra det.
Formulera även ditt löfte på ett positivt sätt. Välj hellre ord som handlar om att börja med något än att ge upp någonting. Istället för att säga att du ska sluta ligga i soffan när du kommer hem, säg att du ska välja roliga fritidsaktiviteter som ger dig mer ork och glädje samt håller dig friskare.
Ha sällskap
Det blir både roligare att jobba mot sina mål och svårare att komma med ursäkter om man är flera som går ihop som löfteskompisar. Då kan man stötta varandra, få nya perspektiv, bli påmind om vad man faktiskt åstadkommer de dagar det känns trögt. Om du inte kan hitta några runt omkring dig som vill haka på, leta efter löfteskompisar online. Det kan till och med vara bättre att para ihop sig med någon som man inte känner så väl, då det blir svårare att komma med ursäkter och undanflykter.
Räkna med bakslag
Psykologen Alexander Rozental har följt över tusen personer som avgett ett nyårslöfte. Forskningen visar att de som försöker hålla sina nyårslöften i snitt råkar ut för 17 bakslag under en tvåårsperiod. Snedsteg är alltså en naturlig del av processen och innebär inte att man har misslyckats. Det viktiga är att fortsätta och helst se bakslagen som en lärdom. Vad var det som gjorde att du trillade dit? Granska dina dåliga vanor, se vad som triggar dem och gör en plan för att agera annorlunda nästa gång det händer.
Var tålmodig och envis i åtminstone 66 dagar
Forskaren och psykologen Phillipa Lally vid University College London kom i sin forskning fram till att tar det 66 dagar att skapa en ny vana. De första månaderna är alltså extra viktiga för att du ska kunna nå ditt mål. Ha gärna med det som ett delmål, att omvandla din ambition till en vana. Påminn dig själv om att det bara kommer att bli lättare med tiden.
Ta hjälp av proffsen
När det kommer till nyårslöften är ensam inte stark. Löfteskompisar hjälper som sagt men det absolut bästa stödet kommer från professionellt håll. Vill du hålla fast vid din träning? Ta då hjälp av en personlig tränare. Det är en myt att en PT bara är till för atleter som vill nå nya nivåer. Faktum är att det är nybörjarna som har mest att få ut av att få professionell hjälp. En PT vet vilka fällor man riskerar att trilla i när man börjar och tar fram ett program som passar ens mål, behov och personliga förutsättningar. Med det här stödet blir det lätt att börja på en realistisk och hållbar nivå samt att öka på i en takt som känns rimlig och långsiktig. En PT är även ett stort stöd för att hålla koll på hur man lyckas med sina delmål, justera dem vid behov, och inte minst kan de peppa och hjälpa till att hitta ny glädje och kraft när motivationen sviker. Bäst av allt är att friskvårdsbidraget får användas till att anlita en PT.
Friskvårdsbidraget omfattar såklart inte bara PT-timmar. Det går även att använda till rök- och nikotinavvänjning, kostråd, stresshantering, mindfulness m.m. Det gör bidraget till ett praktiskt verktyg och ett oslagbart stöd för att äntligen nå det där nyårslöftet som du har strävat efter. Låt det här bli året då du skapar den förändring som du drömmer om.
Gott nytt år och en god och hälsosam fortsättning!
Klicka här och hitta något att göra för ditt friskvårdsbidrag.