Så äter vi hälsosamt i år – kosttrenderna 2019
22 januari 2019Med ett nytt år kommer självklart nya trender. Inte minst gällande vad vi äter. Forskningen ger oss hela tiden ny kunskap och nya insikter i vad vår kropp behöver för att fungera och må bra samt hur maten vi äter påverkar oss. Tack vare det kan vi vidga våra vyer och hitta nya ingredienser och rätter som främjar vår hälsa och vårt välbefinnande.
Nya trender och spaningar skapar ytterligare möjligheter för en varierad kosthållning. Som alltid när det kommer till såväl kost som träning är det viktigaste att vi gör det som får oss att må bra. Kanske vill du komplettera din köttbit med någon av årets mattrender, eller utforska livet som vegetarian. Vad du än väljer hoppas vi att du hittar något som passar just dig.
Probiotika
Mycket av vår hälsa börjar i magen. I vårt matsmältningssystem samverkar tusentals olika sorters bakterier med varandra och vår kropp för att vi ska må bra. De ser till att vi får ut den näring vi behöver ur maten vi äter, men inte minst bor mellan 70 och 90 % av vårt immunförsvar i vår mage och vårt tarmsystem. Att se till att vi har en god tarmflora där våra nyttiga bakterier är i balans är därför avgörande för ett starkt immunförsvar och en bra matsmältning. I dag innehåller vår kost inte lika mycket levande bakterier som förr då mat som var jäst eller mjölksyrad ingick i den dagliga kosten. Det går visserligen att ta olika probiotiska tillskott, eller så kallad functional foods för att öka på tarmbakterierna, men det bästa är ändå att få in mer naturligt syrad mat i kosten. Därför kommer vi att se ett uppsving i bland annat surkål, inlagda grönsaker, yoghurt, kefir, fiberrik mat (grönsaker, fullkorn m.m.) och de asiatiska probiotiska bomberna kombucha (jäst te) och kimchi (koreansk inlagd kål) är på stark frammarsch.
Kikärtor
Fiberrika, fulla med protein, laddade med vitaminer, mineraler och antioxidanter, som till exempel järn, mangan och folsyra, och inte minst väldigt goda. Kikärtorna förtjänar en mer framstående plats i vår kost och 2019 kommer de att få det. Falafel har länge varit Malmös nationalrätt och nu kommer den även att ta resten av landet med storm, i många utsökta varianter. Kikärtsröran hummus passar som tillbehör till det mesta på tallriken och är även utsökt att ha på mackan. Vill man ha ett nyttigt snacks är rostade kikärtor läckra och mättande.
Tahini
När vi ändå är inne på hummus, en av ingredienserna där är sesampastan tahini, men den har betydligt fler användningsområden, framför allt som att alternativ till nötsmör. Innehåller nyttiga fetter, mineraler och inte minst en rik smak. Kan användas i allt från smoothies till bak.
Bak med baljväxter
Linser, ärtor och bönor kommer inte bara att dominera vår mat, de kommer att dyka upp i våra bakverk också. Tack vare dem går det att minska på mjöl och socker samtidigt som proteinhalten i brödet ökar. Nu behöver bröd och kakor inte längre vara kolhydrat- och sockerskurkar.
Havremjölk
Hand i hand med den vegetariska trenden rör vi oss också mer bort från mejeriprodukter. Mjölk- och yoghurtalternativ baserade på soja, ris och mandel har ju funnits ett tag men den nya stora stjärnan på mjölkalternativhimlen är havremjölk. Havren har många nyttiga egenskaper, den sänker blodfetterna, främjar tarmfloran, är rik på fibrer samt mineraler och den odlas på de svenska åkrarna. Inte minst vinner havren nya anhängare på grund av smaken, många är eniga om att havremjölken är det godaste alternativet till den traditionella mjölken.
Moringa
Moringa är en planta vanlig i Indien, Bangladesh och Pakistan. Det går att äta allt från stjälk och blad till frön, och allt från växten är packat med protein, järn, A- och C-vitamin, kalium och magnesium. En riktigt superväxt med andra ord. Finns i många olika former, bland annat som te (koffeinfritt naturligtvis) och som pulver för att boosta smoothies och juicer. Moringa är på väg att bli den nya nyttiga morgondrycken för en bra start på dagen.
Grönt från havet
Havet har så mycket mer att erbjuda än bara fisk och skaldjur. Alger och sjögräs har länge varit ett exotiskt och spännande inslag i mat från bland annat Asien men nu kommer de på en bredare front och i nya former. Snacks, smör och smaksättare gjorda på sjögräs, kelpnudlar, algbaserade vegetariska alternativ till tonfisk, näringsbomben spirulina gjord på mikrolager och annat grönt från böljan den blå är bara början på den nya vågen av havets vegetariska läckerheter. Nyttigt, vegetariskt, gott och naturligt hållbart odlat.
Soppor
Goda, lättlagade, går att variera i det oändliga och inte minst mättande. Tester har visat att de som äter en soppa håller sig mätta längre jämfört med de som äter samma ingredienser och mängd i fast form. Soppor är perfekta för att hålla blodsockret och vikten i balans.
Alternativ till glass
Det kommer att bli lättare att undvika grädde och socker om man vill ha något kallt och gott till dessert. Glassen får nu konkurrens av frysta efterrätter baserade på bland annat avokado, hummus, tahini, kvarg, kokos, frukter med mera.
Fläder
Fläder är inte bara gott det är även en kraftfull antioxidant som skyddar våra celler, boostar immunförsvaret och verkar antiinflammatoriskt. Den sägs även lindra symptomen av influensa. Det våras för sommarens nyttigaste växt.
Stopp för matsvinnet
Varje svensk slänger årligen mer än 50 kilo mat i soporna. Mat som skulle kunna ätas. Det här är ett slöseri med både miljöresurser och god mat. Nu när vi vet hur viktigt det är att ta vara på resurser och leva klimatsmart kommer vi att bli bättre på att hålla koll på vad vi behöver köpa hem och vad vi redan har i kylen, lära oss att skilja på bäst före-datum och sista förbrukningsdag (den första är en slags kvalitetsgaranti medan den senare är den som berättar när maten riskerar att bli oätlig), och bli mer kreativa med vad som går att laga till med det man har hemma.
Mindful eating
Det är inte bara viktigt vad vi äter utan även hur vi äter det. Att slänga i sig maten så fort som möjligt eller att äta medan man jobbar, ser på tv m.m. har aldrig varit nyttigt eller särskilt mysigt. Nu ska vi ge vår mat den tid och det fokus den (och vi) förtjänar. Mindful eating är en naturlig förlängning av slow food och går ut på att äta långsamt och koncentrerat. Maten ska tuggas långsamt så att vi kan njuta av alla smaker, dofter, texturer och göra måltiden till både en inre upplevelse och en stund för stillhet. På köpet blir matsmältningen betydligt gladare när den får vältuggad mat i långsam takt och vi överäter inte lika lätt. Hälsa och njutning för både kropp och själ.