Olika yogaformer – vilken ska man välja?
1 september 2020
Det finns många olika typer av yoga vilket betyder att det med stor sannolikhet finns en variant som passar just dig – oavsett vad du har för behov eller förutsättningar. Övningarna i yogan kan dessutom anpassas så att du kan utöva den även om du har en skada. Faktum är att yoga är ett vanligt inslag i rehabilitering.
Vi ska kika på vilka de vanligaste yogaformerna är, vad som skiljer dem åt, och vad de är bra för. Som med allt är det viktigt att du frågar dig själv vad det är du vill uppnå med yogan. Har du en tydlig bild av dina mål blir det lättare att hitta rätt variant och verkligen få ut det mesta av din yoga.
Acroyoga
En lekfull och allt mer populär yogaform är Acroyoga. Acro står för acrobatic och denna yoga är en blandning av yoga, akrobatik och thaimassage. Yogan utförs i par, eller ännu fler, och man använder varandra som redskap i övningarna. Det här gör att du inte bara tränar styrka och balans när du utövar acroyoga, utan även tillit till andra.
Det här är en aktiv yoga som är lekfull och relationsstärkande. Har du inget emot att träna tätt ihop med någon annan och att släppa lös cirkusartisten inom dig, kan du ha mycket kul när du utför den här yogan.
Anusarayoga
Vill du ha en stark kropp, bra hållning och undvika skador är anusara en bra yogaform. Anusara betyder ungefär ”att flöda med grace” och rörelserna utförs i ett flöde samtidigt som du synkroniserar andningen med rörelse och meditation. Det är en yoga som ska ge din kropp ett bättre energiflöde och mer kraft.
Det här är en yoga för dig som vill lära känna och stärka din kropp på ett säkert sätt, samtidigt som du frigör kraft och kreativitet.
Ashtangayoga
Den förmodligen vanligaste yogaformen, och det vi brukar kalla för power yoga eller gymyoga. Ashtangayoga är den mest västerländska formen av yoga och är huvudsakligen inriktad på kroppsövningar. Den är fysiskt krävande och de specifika dynamiska kroppspositionerna utförs i en bestämd ordning där rörelserna är synkroniserade med andningen. Ashtangayoga ger dig ökad rörlighet, mer styrka, bättre koncentration och ökad kroppskontroll.
Ashtangayoga är en lättillgänglig yoga som passar dig som vill ha struktur och fysisk ansträngning, som gillar att få upp pulsen och som vill ha en starkare och smidigare kropp.
Bikramyoga
Att utföra yogarörelser i ett varmt rum (cirka 40 grader) med hög luftfuktighet (40 %) kallas för hot yoga. Det finns flera olika typer av hot yoga, till exempel moksha/modo, baron baptiste och varm yinyoga, men det absolut vanligaste formen av varm yoga är bikramyoga. Bikram är en fysiskt krävande yoga där du vanligtvis får utföra en serie på 26 positioner och två andningsövningar. Värmen låter dig stretcha ordentligt på djupet och du får också en skönt hög puls under passet.
Bikramyoga passar bra för dig som vill ha mer fysisk utmaning i din yoga och som inte har något emot att varje pass oftast ser likadant ut. Vill du behålla värmen men inte ha en så strikt och krävande yoga finns det som sagt flera andra former av hot yoga.
Hathayoga
Hathayoga är något av ett samlingsnamn för fysisk yoga och ses även som basyogan varifrån flera andra yogaformer har utvecklats. Det är en lugnare typ av yoga där rörelserna utförs i ett stillsammare tempo än i de mer dynamiska yogaformerna, som till exempel i Ashtanga. När du utför hathayoga får du även göra andningsövningar och meditation. Exakt hur övningarna ser ut och hur fysisk yogan är beror mycket på din instruktör. Målet med yogan är att skapa balans mellan din fysiska och din mentala hälsa.
Hathayoga passar dig som vill stretcha och stärka kroppen, fast i ett lugnare tempo. Det är en yoga med små prestationskrav och du får även sätta fokus på ditt inre med andningsövningarna och meditationen.
Kundaliniyoga
Det här är en mer spirituell form av yoga med enkla rörelser och ett fokus på andningen och på sinnet. När du utövar kundaliniyoga blandar du upprepade rörelser med andningsövningar och mantran och ljud. Den här sekvensen av position, andning och ljud kallas för kriya. Syftet med den här yogan är att frigöra energi från kroppen och skapa en mental närvaro.
Kundaliniyoga passar dig som vill ha en mer andlig än fysisk yoga. Att den inte är så fysiskt krävande gör att den passar alla oavsett ålder eller förutsättningar och den är enkel att utöva nästan var och när som helst. Du bör dock vara öppen för de mer spirituella bitarna av yoga.
Medicinisk yoga
En typ av kundaliniyoga är den medicinska yogan. Den används ofta som en del av rehabilitering inom sjukvården då den ger ökad rörlighet men även stimulerar läkning och återhämtning. Den här typen av yoga är även bra för att minska stress, lindra värk och för att förbättra sömnen.
Medicinisk yoga är framtagen för att träna rörlighet och stärka kroppen vid skador, men den passar även dig som vill uppnå fysisk och psykisk balans, få ett lugnare sinne och ökad rörlighet.
Mindfulnessyoga
Mindfulness handlar ju om att befinna sig i nuet och granska det som sker i stunden utan att döma eller analysera det. I mindfulnessyoga kombineras den medvetna närvaron i nuet med uppmjukande rörelser och andning som leder till en starkare och smidigare kropp samt bättre kroppskännedom.
Det här är en typ av yoga för dig som vill råda bot på stressen, oron och de splittrade tankarna samtidigt som du lär känna din kropp bättre.
MOJOyoga
Enkelt men tufft är en bra beskrivning av MOJOyoga. Det är en förkoreograferad yoga för den moderna människan och en yoga för dig som vill ha en fysisk och effektiv men ändå lättillgänglig yoga. Du får jobba med samma positioner och sekvens över tid så att rörelserna sitter och blir meditation i rörelse. Du kan även jobba mot en peakposition, till exempel att stå på huvudet.
Det här är en fysiskt krävande yoga för dig som vill ha enkelhet och en starkare och uthålligare kropp.
Restorative yoga
Är du ute efter att verkligen varva ned kan du få mycket hjälp av restorative yoga. Med hjälp av kuddar och filtar intar du mjuka och bekväma positioner som hjälper dig att slappna av totalt så att kropp och sinne kan återhämta sig. När du utövar restorative yoga släpper spänningar i din kropp, du får ökad cirkulation, ett lugnare sinne och du återhämtar dig på djupet.
Det här är en yoga för dig som verkligen vill slappna av totalt och motverka stress och dess inverkan på kroppen. Det är också en bra aktivitet om du vill återhämta dig mellan träningspassen och förebygga skador.
Vinyasa
Den här lekfulla och rörliga formen av yoga kommer ur ashtangayoga men den har mer flöde och varierade positioner som ger dig styrka och kroppskontroll. Du utför rörelserna i takt med andningen och i ett dynamiskt flöde (flow) som ska få dig att känna dig viktlös. Hur snabb och krävande yogan är beror mycket på vem som instruerar men det är överlag en mer fysisk yoga där kroppen får jobba.
Vinyasa är för dig som vill ha en dynamisk och fysisk yoga som gärna är lite lekfull och kan se olika ut från klass till klass.
Yinyoga
Den kanske stillsammaste typen av yoga. Här sitter du i statiska positioner med avslappnade muskler i 3-5 minuter för att stretcha bindväven. De delar av kroppen som Yinyogan främst fokuserar på är höfter, ryggrad, låren och bäckenet. Du använder även medveten andning för att känna av vad som händer i kroppen medan du håller positionen.
Yinyoga är för dig som vill ha lugn och avslappning. Du får lära dig att släppa rastlöshet och krav på stimulans och istället befinna dig i din kropp i stillhet. Det är även en bra yoga för dig som vill mjuka upp stela höfter.
Hitta rätt yoga för dig och kom igång
När du har hittat den yogaform som du känner är rätt för dig eller som du är nyfiken på att pröva, gå till vår sökfunktion och leta efter en yogastudio nära dig. Yoga är en mycket populär träningsform och vi samarbetar med tusentals yogaleverantörer som erbjuder olika typer av yoga, så du lär hitta en variant just för dig.
Använd friskvårdsbidraget till att stärka både din kropp och ditt sinne – pröva på yoga.