Hälsotrenderna 2020 – så här tar du hand om dig under året
10 januari 2020Nytt år betyder även nya rön, nya innovationer och upptäckter samt nya trender inom hälsa och träning. När det kommer till hälsotrenderna för 2020 ser vi en blandning av sådant som varit på gång ett tag, ny teknik som förenklar det för oss att ta hand om vår hälsa samt vetenskapligt backade träningsmetoder. Mycket handlar om att se på hälsa ur ett helhetsperspektiv. Här är de främsta hälsotrenderna för 2020 som kommer hjälpa dig att må bättre.
Träning i mindre grupper
Efter att träning har varit en soloaktivitet eller något man gör i stora grupper blir nu den mindre och mer intima gruppen allt vanligare. Det handlar inte längre om att bara maxa sin egen förmåga, utan om att umgås och stärka såväl sociala band som kropp. Att träna med en grupp vänner gör att man kan slå två flugor i en smäll och kombinera både fysisk och social aktivitet. Något som de flesta av oss har svårt att klämma in i livspusslet. På köpet får man pepp och motivation från sina vänner och skapar en djupare relation där man lär känna andra sidor hos varandra.
En annan bonus med att träna i en mindre grupp är möjligheten att sprida ut kostnaden för en personlig tränare. Är man fem personer eller färre räknas det som personlig träning i grupp och självklart gäller friskvårdsbidraget för det! Ett perfekt tillfälle att få coachning, personligt utformad träning och den motivationshöjning ni i gruppen skapar.
Bättre sömn
Vi får en allt bredare helhetssyn på vår hälsa och ett tecken på det är att sömnen och dess inverkan på vårt mående får allt mer fokus. Vi behöver bra sömn för att kunna återhämta oss både fysiskt och mentalt. Att sova ordentligt gör att vi lättare kan tackla stress och påfrestningar. Dessutom är sömnen viktig för vårt immunförsvar. Att förbättra sömnen är ett brett område och det handlar om såväl beteende som kunskaper och teknik. Här är några tips för en bättre sömn:
- Det kommer allt mer forskning och teknik kring hur vi förbättrar vår sömn. Tyngdtäcket är ett av många hjälpmedel. Det ska lugna ner oss och få oss att sova bättre. Men tyngdtäcket är bara början – våra sängar och sängkläder kommer att bli smartare, mer hälsoinriktade och något vi investerar mer i. Vi ägnar trots allt en tredjedel av våra liv i dem. Andra lösningar som kommer allt mer är tidsstyrd fullspektrumbelysning som hjälper oss att somna och vakna på ett naturligt sätt, smart och bärbar teknik som mäter och loggar vår sömn, appar och tjänster för att hjälpa oss att varva ner innan läggdags, inställningsbara sängar som minimerar belastningen på kroppen och så vidare.
- Hälsocoachning handlar nu inte längre bara om kost och träning, nu kommer sömncoacherna, sömnyogan och gympassen som fokuserar på vila och som lär oss att slappna av före läggdags.
- Under det här året tar vi sömn och vila på allvar, erkänner äntligen att ständig högprestation och stress är ohälsosamt, och definitivt ingenting att skryta om, och vi inser att vilan är avgörande för vår produktivitet. 2020 skryter vi mer om hur vi slappnar av än om allt vi gör. Vi ändrar också attityd till vad vi egentligen gör i sängen. Telefoner och andra skärmar åker ut, jobb, bekymmer och stress får stanna utanför sovrummet och sängen blir helt och fullt en plats för vila och återhämtning.
HILIT – en skonsammare intensivträning
HIIT (High-Intensity Interval Training) där man varvar snabb intensiv träning med maximal prestation med vila har varit väldigt populär den senaste tiden. Med tanke på att HIIT är en väldigt snabb och effektiv träning är det inte så konstigt. Nu kommer den lite mer skonsammare formen HILIT - High-Intensity Low-Impact Training. Den bygger mer på plyometrisk träning som hopp och sprint som fortfarande har den explosiva intensiteten men som är betydligt mer skonsam för lederna. Eftersom HILIT bygger mestadels på kroppsrörelser kan den utföras helt utan utrustning (till exempel under löprundan), men kör man HILIT på gymmet är det vanligt att man maxar sina intervaller i roddmaskiner, träningscyklar m.m. Lika snabb och effektiv som HIIT men snällare mot kroppen helt enkelt.
Växtbaserat kött, mocktails och goda bakterier
Självklart händer det en hel del på matfronten också, men årets kost-trender har inte så mycket med dieter eller superlivsmedel att göra, utan fokuserar istället mer på mat som ett medel för en bättre hälsa och även för en bättre miljö. Vi vill äta så att både kroppen och planeten mår bra. De tre tydligaste kosttrenderna 2020 är:
- Vi tänker hållbarhet både på ett personligt och globalt plan. Protein från växtriket och närproducerat kött kommer mer och mer, både hemma och när vi går ut och äter.
- Allt fler väljer bort alkoholen, även på fester, men man vill inte mingla med en spenatsmoothie i handen bara för att man partajar hälsosamt. Därför kommer alkoholfria viner och öl stort och inte minst börjar de alkoholfria mocktailsen bli en vanlig festdryck både på partyn och i barer.
- Probiotika är väl alltid på tapeten men de senaste årens forskning har visat att tarmfloran påverkar så mycket mer än bara magen och matsmältningen. Nu vet vi att tarmbakterierna även är viktiga för immunförsvaret och blodsockret samt att de påverkar bland annat depression och ADHD. I dagsläget forskas det mycket kring hur goda bakterier och fibrer kan rekonditionera tarmen och förbättra både vår fysiska och psykiska allmänhälsa. Det kommer att dyka upp allt fler vetenskapligt backade probiotiska livsmedel där kimchi och kombucha nog bara var början på trenden med syrad och fermenterad mat.
Mer yoga
Att yogan har varit på stark frammarsch under många år är kanske inte så konstigt. Det är en träningsform som kombinerar styrka, balans och rörlighet med andning, fokus och avslappning. När dagens hälsoproblem till stor del beror på för lite rörlighet och för mycket stress är yogan den perfekta aktiviteten för ett helhetsgrepp på välmåendet.
Just den mentala biten av yogan väntas få ett större fokus nu. En av de starkast växande formerna är kundaliniyogan. Det är en dynamisk och holistisk form av yoga som omfattar både rörelsemönster och positioner såväl som andningsteknik, fokusering och olika meditationstekniker. Förutom att stärka kroppen strävar kundaliniyogan efter att frigöra energi (både mentalt och fysiskt), ge självkännedom och skapa balans mellan anspänning och avslappning; just den typ av friskvård vi behöver för att kunna möta dagens utmaningar.
Maskinerna får maka på sig för att ge rum åt de fria vikterna
De stora maskinerna kommer att få maka lite på sig när den nya styrketräningstrenden bygger på den egna kroppsvikten och fria vikter som kettlebells, hantlar, TRX-band och andra handhållna redskap. Där maskinerna är tänkta för att fokusera på vissa särskilda muskler är träning med fria vikter en mer funktionell och mångsidig träning. Att jobba med fria vikter låter kroppen få en fri rörelsebana med fullt rörelseutslag. Det är ett naturligt sätt att styrketräna på som aktiverar fler muskler (inklusive de små musklerna som stabiliserar de stora musklerna), dessutom tränar man balans och koordination, och får en bättre hållning.
Smarta kläder och träningsprylar
Efter pulsklockorna och aktivitetsarmbanden tar sig den smarta tekniken in i våra träningskläder. Sensorer i våra kläder mäter puls, andning, steg, hastighet, hur mycket kalorier vi förbrukar med mera. Men de är inte bara till för att mäta och anpassa vår träning, bland de nya sensorerna hittar vi bland annat smarta strumpor som har koll på våra löpsteg och som varnar för löptekniker som kan leda till skador eller sensorer som analyserar vår svett och som varnar för om vi håller på att bli uttorkade. 2020 håller tekniken inte bara koll på våra framsteg, utan blir också en omhändertagande kompis som vill oss det bästa.
Digital detox och frivillig nedkoppling
Vi börjar allt mer inse hur ohälsosamt det är att hela tiden vara uppkopplad, tillgänglig och anträffbar – både privat och i jobbet. Inte minst börjar allt fler inse det skadliga i att jaga bekräftelse på sociala medier. En motreaktion mot digitaliseringens mindre lyckade delar har långsamt växt sig allt starkare och i år kommer den nog att påverka vårt beteende på en bred front. Medan vi fortfarande kommer att använda tekniken för att förenkla våra liv kommer vi även att ta kontrollen över den. Nu kopplar vi ner och av när vi känner för det. Vi lever våra liv istället för att instagramma dem. 2020 blir året vi tittar varandra i ögonen istället för att stirra på skärmen.
Virtuell PT
Om vi kopplar ner oss på de områden som bara ger oss stress och ångest, omfamnar vi istället de digitala lösningarna när de kan göra livet lugnare och enklare för oss. För de som har svårt att hinna med att ta sig till gymmet blir det nu allt vanligare med tjänster som PT online, träning via onlinetjänster och coaching på digitala plattformar. 2020 blir året då vi har gymmet och vår personliga tränare precis när och där vi vill.
Holistisk hälsosyn och personlig tränare för mer än bara träning
2020 och framåt ser vi vår hälsa ur ett helhetsperspektiv. Nu slutar vi snöa in på detaljer och de senaste heta träningsmetoderna och superlivsmedlen. Hälsa handlar om allting i livet – sömn, stress, relationer, attityder, ovanor, hållbarhetstänk, mental hälsa och så vidare. Nu börjar vi se på livet som en helhet där alla delar behöver vara i balans och bidra till ett bättre välmående. Hälsa handlar inte längre om punktinsatser som gymbesök och dieter, utan genomsyrar allt vi gör och även hur vi ser på saker och ting. Självklart kommer vi att få hjälp och stöd på den här holistiska hälsoresan. Allt fler gym och andra hälsotjänster breddar nu sitt utbud och erbjuder coachning och klasser i stresshantering, meditation, återhämtning och mindfulness. 2020 är året vi tar hand om vår kropp och själ i alla delar i livet.