Hållbar och hälsosam balans i vardagen med yoga
5 november 2019
Vi lever i en tid där allt går väldigt fort och vi utsätts för fler intryck än någonsin tidigare. Information strömmar till oss hela tiden och ny teknik gör det möjligt för oss att vara uppkopplade och tillgängliga 24/7. Samtidigt som vi utsätter vår hjärna för ett väldigt högt tryck låter vi vår kropp vara stilla under större delen av dagen. Först på jobbet, sen i soffan med en (eller flera) skärmar framför oss. Varken vår kropp eller vår hjärna är skapta för den livsstilen och sjukskrivningstalen ökar i snabb takt.
Inlägget är skrivet av Pernilla Eklund, yogalärare på SATS sedan 2008.
Forskningen gör hela tiden framsteg och vi vet att vi behöver fysisk aktivitet, men vi vet idag också att vi behöver återhämning och mental träning för att må bra. Det är här yogan är unik eftersom den kopplar ihop alla dessa delar. Ordet Yo-Ga är Sanskrit och betyder ”Att förena/föra samman”.
Du får effekt direkt – men behöver långsiktighet
Det mest fantastiska med yogan är att du får långsiktiga effekter redan under och direkt efter ett yogapass och effekterna håller i sig i minst 12 timmar, vissa uppemot 48 timmar. Forskningen om yogans effekter är tydlig: oavsett form och teknik ger yogan dig stärkt kroppsbild, ökad koncentration, sänkt blodtryck, smärtlindring och minskad risk för depression. Men yogan, precis som all annan träning, är ingen quick-fix. Du behöver hitta en rutin som gör att du fortsätter praktisera.
Det börjar med medvetenhet
Centralt i yogan är att hela tiden söka efter en medvetenhet i oss själva. För att kunna nå avspänning men också för att identifiera våra egna behov och begränsningar behöver vi vara medvetna både om vår kropp, våra tankar och vårt andetag. Ibland kan det räcka med att stänga blicken och bara andas. Redan där känner du säkert hur axlarna åker ner och kanske att du, bara genom att vara medveten om ditt andetag, upplever att andetaget blir djupare. När vi stänger blicken är det lättare att känna inåt, att hitta medvetenhet, och du har lättare att koppla ihop kroppen med tanken och andetaget.
Vi är som barn medvetna om kroppen och hur den känns, men tappar lätt den förmågan som vuxna. Många gånger möter jag yogautövare som säger att de tidigare aldrig tänkt på hur viktigt det är att vara medveten om kroppen, hur den känns, hur den rör sig och hur vi påverkar kroppen genom rörelse och stillhet. Yogan lär oss att känna, att känna efter hur något känns, och helst vill vi undvika att värdera det vi känner. Så även om du känner att något är ömt eller stelt, notera bara det och fortsätt sedan att känna in nästa kroppsdel. Kroppskännedom och förmågan att fokusera och känna olikheter kan du använda även i andra träningsformer och där utgör yogan ett fantastiskt komplement till något du redan gör.
Att andas medvetet
När det är stressigt runt omkring oss har vi en tendens att dra upp axlarna mot öronen och vi andas med korta andetag högt upp i bröstkorgen – så som vi ska göra när vi är redo för strid. Men det mår vi inte bra av att göra under långa stunder, och vi tänker inte heller så klart när vi är där. Blodtrycket ökar, tarmarnas funktion minskar och adrenalinet flödar ut i kroppen. Om du hela tiden utsätter dig för denna stress ökar risken för att mer långtgående problematik får fäste, bl a. försämrad sömn som i sin tur ökar risken för utmattning. Genom medvetenhet om andetaget, men självklart också kring hela din livssituation, kan yogan hjälpa dig till återhämtning och läkning.
Yogan erbjuder något för alla – också dig
Idag är utbudet kring yoga stort med tusentals olika yogaformer som erbjuds i en mängd olika format. Allt från dedikerade yogastudios till gym, föreningar, skolor och stora events med hundratals samtidiga deltagare till digitala plattformar med onlineklasser för hemmabruk.
Vissa yogaformer är mer fysiskt ansträngande än andra (Yang, ex vis: Ashtanga, Vinyasa, Flow) medan andra former är mer mentalt utmanande. Det vi ser idag är att de mer lugna yogaformerna (Yin, ex vis: YinYoga, Restorative, YogaNidra) lockar ett stadigt växande antal utövare. Och eftersom livet inte är linjärt kanske du ska prova olika yogaformer i olika stadier av livet och under olika årstider? Du hittar flera olika yogaformer på SATS och många duktiga instruktörer och lärare som gärna guidar dig vidare i yogans värld.
Allt som behövs är egentligen bara att börja. Prova olika klasser, former och olika yogalärare. Känn efter och låt yogan få bli en del av din vardag efter de förutsättningar du har.
Keep practice and all is coming
Oavsett vem du är och vart du befinner dig i livet så erbjuder yogan en fantastisk verktygslåda med redskap som du kan använda på det sätt som passar dig bäst. Det viktigaste är att du börjar – och att du fortsätter. Hitta den yoga som passar dig, och gör det du kan för att få in den i din vardag.
Kanske blir yogan för dig ett komplement till någon annan träningsform, eller så låter du yogan få vara din livsstil. Vissa dagar kanske det räcker att andas medvetet en kort stund när du kommit till jobbet? Eller behöver du vara mer i kroppen och köra en tuff vinyasa-klass för att kunna släppa taget om kroppen? Eller, du kanske får till det bäst genom att göra en kort sekvens på din egen yogamatta hemma innan familjen vaknat? Oavsett vilken väg du väljer, och hur du gör det, så är det din väg. Gör det medvetet och känn in dina egna behov, lyssna på vad du mår bra av och skapa din egen vardagsrutin. Så hoppas jag att vi möts på yogamattan någonstans.
Namasté
Pernilla
Klicka här för att hitta ett SATS-center nära dig.