Använd ditt friskvårdsbidrag till golf – mer hälsosamt än vad du tror
14 maj 2020
Nu är det många golfspelare som längtansfullt ger sig ut på golfbanorna igen. Det är dessutom det perfekta tillfället för dig som är sugen på att prova på att spela golf. Om du tillhör dem som tror att det rör sig om en lyxklassad myssport, kan vi berätta att allt mer forskning visar på hur nyttig golfen är för både kropp och själ. Vad sägs till exempel om fem års extra livslängd samt minskad ångest och depression? Dessutom är golfen mer inkluderande och passande än någonsin och har blivit något av en folksport för alla.
Vi ska kika på vad som gör golfen så hälsosam, hur golfklimatet ser ut i dag och hur du kan använda friskvårdsbidraget till att spela golf. Vem vet, det kanske blir din nya passion.
Lev längre och må bättre efter en tur på golfbanan
En del undrar kanske hur det kan kallas motion att traska runt på en gräsmatta och putta till en boll då och då. De som tycker det har nog inte provat på att golfa. Till att börja med är allting som går ut på att lämna soffan bra för kroppen och hälsan. Dessutom är golf en betydligt mer krävande aktivitet än vad många tror. Att spela en 18-hålsrunda tar flera timmar. Beroende på hur banan ser ut kan en golfspelare ta mellan 11 000 och drygt 16 000 steg, och bränna upp emot 2 000 kalorier på kuppen. Bär man sina klubbor så motsvarar golfandet en rask promenad. Golf går ju heller inte bara ut på att putta bollen lite lätt. Det är svårt att slå bollen rätt vid längre slag och en stor del av spelet kan gå ut på att ge sig ut i den besvärliga terrängen i ruffen för att hitta sin bortslagna boll. Det är alltså ingen liten söndagspromenad det handlar om, det känns i hela kroppen när du har spelat en runda.
Att golf är en lågintensiv aktivitet som pågår under lång tid har positiva hälsoeffekter. Karolinska Institutet gjorde en undersökning där de jämförde över 300 000 golfare med icke-golfare och då upptäckte man att dödligheten bland golfarna var hela 40 procent lägre. Eller fem års extra livslängd (oavsett kön eller ålder). Forskarna tror att det beror på en kombination av den fysiska aktiviteten, den sociala aspekten samt att golf går att spela i princip hela livet och att golfare därmed är aktiva längre än de som utövar andra sporter.
En brittisk samlingsstudie där man granskat över 300 undersökningar om golfens hälsoeffekter kom fram till samma sak. Man såg bland annat att:
- Den långvariga träningen (som dessutom oftast är återkommande eftersom golf gärna blir en hobby som spelarna längtar till) leder till sänkt kolesterol, blodtryck och blodsocker.
- Golfspelarna får bättre lungkapacitet och syresättningsförmåga, inte minst de äldre.
- Spelet ger en förbättrad balans och koordination, något som alltid är bra eftersom det minskar skaderisken, men som framför allt är värdefullt när man blir äldre då det minskar fallrisken betydligt.
- Golf är en skonsam träningsform som inte sliter på leder eller muskler.
- Den sociala faktorn inom golfen (de flesta spelar tillsammans) har en positiv effekt på den mentala hälsan. Många spelare upplever att de stressar av och lämnar problemen utanför golfbanan, och den fysiska aktiviteten i kombination med det trevliga umgänget reducerar både ångest och depression.
Forskarna är överens om att golf definitivt är en effektiv form av friskvård och att folkhälsan kan förbättras om fler spelar golf.
Golfen – en växande och tillgänglig folksport
En annan fördom om golf är att det är en aktivitet som främst riktar sig till män, till medelålders och pensionärer eller till folk med tjock plånbok. Det är inte sant och framför allt inte i dag när golfen är mer inkluderande än någonsin. De senaste åren har golftrenderna handlat mycket om att få fler att börja spela och inte minst att nå nya målgrupper.
Det som händer just nu inom golfvärlden är bland annat att:
- Golfbanor görs mer flexibla och mångsidiga för att passa fler än bara proffsen, bland annat genom möjligheten att spela kortare rundor. Det tar flera timmar att spela 18 hål, något som inte alla har tid med, men att spela 6 eller 9 hål är mer jämförbart med ett träningspass och går lättare att klämma in regelbundet i schemat. En annan sak som gör att sporten är mer mångsidig är att utrustningen blivit billigare. Nu finns det fler varumärken på marknaden som erbjuder billigare utrustning så att alla kan vara med och spela oavsett storlek på plånbok.
- Allt fler kvinnor börjar spela golf då golfen allt mer börjar bli en familjesport där hela familjen kan ge sig ut på en rolig aktivitet tillsammans. Det handlar även om ett attitydskifte inom golfklubbarna där man har börjat tänka mer öppet samt inkluderande och anpassar sig till fler målgrupper. Man ser även att bland de nya spelarna är nu 90-talisterna den största åldersgruppen. Kanske blir golfbanan den främsta mötesplatsen mellan generationerna?
I dag är det närmare en halv miljon svenskar som spelar golf. Det gör golfen till en av de största idrotterna i Sverige sett till antalet utövare, och fler lär det bli när allt fler inser hälsoeffekterna av att spela golf samt att det är en träning som går utmärkt att kombinera med sociala aktiviteter. I vilken annan sport kan man umgås med nära och kära, få frisk luft, känna spänningen i att tävla mot andra, komma bort från vardagens stress och att få vara en del av en växande och spännande folksport?
Det här gäller för golf och friskvårdsbidraget
Från och med januari 2018 räknas golf som motion och friskvård av enklare slag, och kvalificerar sig därmed för användning av friskvårdsbidraget. Det innebär att du som har friskvårdsbidrag via din arbetsgivare kan, om din arbetsgivare tillåter det, använda bidraget för golfspel och träning.
Om du vill spela golf så får friskvårdsbidraget användas till:
- Golfträning, som till exempel nybörjarkurser, golfkurser, golflektioner (om de ligger på under 1 000 kr per tillfälle), samt rådgivning i kost- och motionsfrågor.
- Egen träning på driving range (rangebollar/rangekort).
- Års- eller säsongskort för korthålsbana, träningsanläggning eller träningsområde.
- Spelavgift (årlig avgift för golfspel, men inte medlemsavgift).
- Greenfeeavgifter (om de är under 1 000 kr per tillfälle).
Här hittar du alla golfbanor som är anslutna till ActiWay.