En friskvård som verkligen blir av
13 augusti 2018Sommar och semestervila har varit skönt för kroppen. Och vilken sommar vi haft! Tropisk värme och massor av D-vitaminbringande solljus. Vi behöver alla balans i vardagen mellan träning, vila och rutiner. Ofta kan vi hamna i för mycket rutiner och träning, och vila är ibland i vårt samhälle underskattat. Vi behöver återhämtning för kroppen men även för knoppen. Ge muskler, leder och sinne komma in i en långsammare takt. Landa i livet och skapa tid till att känna sommardofterna omkring oss, ta sovmorgon och känna in kroppens egen rytm. Det är lika viktigt som att röra på sig. Allt handlar om balans. Din egen unika balans. Det är det som skapar friskvård på riktigt. Helheten.
Sedan, efter semester och viloperiod, kan det i stället vara svårt att komma tillbaka till vardagen och till träning igen. Det kan kännas som en mycket lång uppförsbacke och semesterlunkens varma famn kan fortfarande vara allt för lockande och bekväm.
Kanske har du kommit av dig helt med träningen. Eller fått in en annan typ av träning under dagarna, med vardagsmotion snarare än ren träning. Eller så har du inte rört dig en centimeter. Träningseffekt är färskvara och man den tappar ganska fort, men det fina är att man även kommer tillbaka ganska fort. Om man ger kroppen en rimlig chans och rätt förutsättningar.
Det bästa är att skynda långsamt. Att ge kroppen möjlighet att komma tillbaka och att låta både fysik och sinne hänga med. Se över dina dagar och se vad som är möjligt för dig. 15 minuter är alltid bättre än ingenting. Kanske ska du börja där?
Ett bra tips är att skriva in träningen i almanackan. Tänk igenom hur lång tid du behöver före, under och efter och skriv in även denna tid. Stress skapar ångest och press, försök att få in luft innan och efter, oavsett om du bara ska träna i 15 minuter eller ta ett långt pass. Då skapar du bättre möjligheter för dig själv att lyckas. Träningen blir lustfylld och det är den känslan du vill ha med dig till nästa träningspass, som då har större chans att verkligen bli av.
Kanske finns det möjlighet hos din arbetsgivare med friskvårdsbidrag? Se i så fall till att utnyttja det. Kanske kan ni gå ihop och uppmuntra varandra i arbetsgruppen till att verkligen använda bidraget? Eller varför inte sätta ihop en tävling tillsammans? Det kan vara så enkelt som att skriva allas namn på en lista och sätta ett kryss vid sitt namn de dagar träningen blev av. Fundera ut vad priset blir för den som får flest kryss varje vecka eller månad. Ni kan också gå ihop och träna på lunchen tillsammans någon gång i veckan. Eller varför inte starta dagen med träning? Det är alltid svårare att slippa undan när man är fler som kan peppa varandra.
Kanske är det bäst för dig att inte jämföra dig alls med andra? Börja med att fundera på vad syftet med din träning är. Vad vill du med din träning? Var vill du vara om en månad? Om ett år? Vad är rimligt i ditt liv just nu? Vet du ditt syfte så är det också lättare att lägga upp en rimlig plan. Sätt då inte ribban för högt. Låt det bli en plan som är möjlig att uppnå. Ge dig själv en ärlig chans att lyckas. När du lyckas med första steget blir det lättare att lyckas med nästa etapp. Du stärker självförtroendet och träningen ger plötsligt både styrka och kraft i din fysik, men även rent psykologiskt.
Detta bidrar till en starkare kropp och själv, och en friskvård som verkligen blir av.