Allt du kan göra med friskvårdsbidraget – spännande aktiviteter för dig som vill prova på någonting nytt
19 september 2019
Friskvårdsbidraget är ett fantastiskt stöd där du som anställd väljer en godkänd träningsform, och din arbetsgivare står för hela eller delar av kostnaden (upp till ett visst belopp). Du kan träna och må bättre utan att plånboken töms och din arbetsgivare kan göra avdrag samtidigt som det ger en friskare, starkare och gladare medarbetare. Alla vinner på att nyttja friskvårdsbidraget.
Det som är så fantastiskt med bidraget är hur många olika slags aktiviteter som är godkända. Det handlar om långt mer än att gå på gym eller att ge sig ut och springa. Bidraget omfattar inte bara sporter och motionsformer som cykling och basket, utan även aktiviteter så som dans och körsång samt avslappning som exempelvis massage, bastubad och meditation. Det går även att få hjälp med att sluta röka eller att äta sundare. Här är några exempel på riktigt spännande aktiviteter inom friskvårdsbidraget för dig som vill pröva någonting annorlunda.
Spänningen i kroppen är den historia du inte kunde berätta
För många handlar friskvård och bättre hälsa om att lära sig att hantera stressen i livet eller om att lösa muskelspänningar och smärta. Rosenmetoden är en massagebehandling som syftar till att mjuka upp spända muskler och ge kroppskännedom, men även till att komma åt och öppna upp känslor som, om de hålls inombords, kan yttra sig som just muskelspänningar. Det är alltså lika mycket en behandling för sinnet som för kroppen. I en arbetsvardag full av stress och dåliga arbetsställningar kan Rosenmetoden hjälpa till att ge både en fysisk och känslomässig förändring, som i sin tur leder till ett friskare och mer aktivt liv. Det är också en av många avslappningsmetoder som är godkända för friskvårdsbidraget.
Träna som Robin Hood
Friskvårdsbidraget omfattar i regel inte aktiviteter där vapen används men undantaget är bågskytte. Med anor ända tillbaka till förhistorisk tid är nog bågskytte en av de allra äldsta träningsformerna (även om man på den tiden mer sköt med bågen för att få mat på bordet och inte så mycket för att hålla sig i form). I dag är bågskytte en unik aktivitet där man som utövare kombinerar teknik, koncentration, mental träning, avslappning, kondition och styrka. Att spänna bågen och hålla den stadig kräver mycket av kroppen, och att ta sikte på tavlan, hitta rätt andning och bara fokusera på var pilen ska träffa är väldigt meditativt enligt användarna. Det är dessutom en sport som passar alla oavsett ålder eller förutsättningar och som går att utöva året om.
Är du nyfiken på att prova på en annorlunda sport som är både elegant och spännande, som låter både kroppen och hjärnan jobba, som är relativt enkel att utöva (bågskytte kräver inte så mycket utrustning och den du behöver håller i regel livet ut), och som garanterat blir en snackis bland vänner och kollegor – testa då bågskytte. Även om friskvårdsbidraget inte omfattar medlemsavgift eller utrustning kan du använda det för att utbilda dig och komma igång (det är dessutom vanligt att man får låna utrustning medan man lär sig). Så gör som Robin Hood och Green Arrow, håll dig i form genom att spänna bågen.
Ett stort utbud av hälsa
Skatteverket har gjort en lista över vilka aktiviteter och träningsformer som är godkända och omfattas av friskvårdsbidraget (du kan läsa hela listan här). Det är en lång rad med aktiviteter som är medräknade och reglerna är väldigt generösa. Nästan alla former av rörelse är godkända, även motionsformer som cheerleading, dans och kampsport. Även aktiviteter som har att göra med avslappning och stresshantering räknas med, till exempel mental träning, viss massage och floating. Friskvårdsbidraget skapar enorma möjligheter för dig som vill röra mer på dig och ta hand om din kropp och hälsa. Det finns en hel del annorlunda friskvårdsaktiviteter som du kanske inte känner till. Det har dock några begränsningar som är bra att känna till när du söker efter en aktivitet som passar just dig. Det blir lättare att hitta rätt om du vet vad som gäller.
- Generellt sett är bidraget till för aktiviteter men inte för utrustning, vilket i praktiken innebär att du kan använda det för gymkortet och en personlig tränare, men inte till träningskläder eller skor. Dock finns det många kurser där utrustningen ingår och då gäller bidraget.
- Det finns även en gräns för vad som räknas som vård och rehabilitering. Därför omfattar inte bidraget medicinisk massage och vårdliknande aktiviteter som fysioterapi, fotvård eller besök hos naprapat och kiropraktor. Däremot får du använda det till massage, zonterapi, akupunktur och liknande behandlingar i avslappnande syfte.
- Det måste vara du som är i centrum för aktiviteten så därför räknas till exempel inte agility eller babysim. Däremot är en profylaxkurs för blivande föräldrar godkänd. Om båda föräldrarna deltar kan varje förälder få halva avgiften skattefritt.
- Aktiviteter som inkluderar vapen omfattas i regel inte av bidraget, som till exempel lerduveskytte eller pistolskytte. Däremot får du som sagt utöva bågskytte.
- Du kan använda bidraget till motionsdans som zumba, jazzdans och bugg men inte för att gå på nöjesdans.
- Bidraget är personligt så att du ska kunna ta hand om dig och din hälsa. Därför får det inte ges bort, tas ut i pengar eller skänkas till välgörenhet.
Begränsningarna är få och möjligheterna väldigt stora, så missa inte chansen att bli en friskare, starkare och gladare människa med hjälp av friskvårdsbidraget. Du har allt att vinna! Det finns
Är din favoritleverantör inte ansluten till ActiWay? Tipsa oss om leverantören här.