De bästa aktiviteterna för teambuildingen
10 september 2019
Teambuilding är ett viktigt inslag när man jobbar i en organisation och vill skapa en starkare gruppkänsla och ett bättre samarbete kollegorna emellan. Dessutom är det ett annorlunda och mycket roligt sätt att umgås med jobbarkompisarna och lära känna varandra bättre. Vill man dessutom få in friskvård och hälsoarbete i teambuildingen gör man övningar som inkluderar träning, sport eller annan fysisk aktivitet.
Här går vi igenom vilka som är de bästa och roligaste aktiviteterna för teambuilding och varför det är så bra att röra på sig medan man stärker lagandan.
Blanda teambuilding med fysisk aktivitet
Att stärka lagandan genom att utföra övningar ihop gör att man kommunicerar bättre med varandra, skapar mer tillit och öppenhet, man blir mer kreativa och effektiva tillsammans, samarbetet förbättras och man har mycket trevligare ihop. Dessutom lär man känna varandra bättre. En halv dags teambuildingaktiviteter kan göra att ni får se fler sidor av varandra än under de tio år ni har suttit på samma kontor. När man lär känna varandra djupare så kommer man närmare på ett annat sätt, förstår varandras styrkor och förutsättningar och svetsas samman både som personer och som team. Efteråt får ni det roligare på jobbet och får mer gjort tillsammans.
De vanligaste inslagen i teambuilding är att man löser knepiga problem eller kreativa utmaningar ihop. Inte sällan under tävlingsformer där lag utmanar varandra, till exempel dragkamp, laserdome, escape rooms, quiz eller olika problemlösningsutmaningar (bygga en båt av mjölkpaket osv.). Det här är kul aktiviteter som utmanar lagen att samarbeta och vara kreativa ihop, men vill man verkligen ta teamandan till en ny nivå ska man bygga den med hjälp av fysiska aktiviteter. Varför? Jo, för att det här händer när man rör på sig:
- Hjärnan syresätts, vilket gör att man får bättre koncentration, uppmärksamhet och minne.
- Endorfiner frigörs, vilket ger mer energi, högre motivation och mer glädje.
- Fysisk aktivitet gör även att man blir mer kreativ och bättre på problemlösning.
- Träning gör oss starkare, piggare, friskare och mer uthålliga.
Vill man alltså samarbeta så smart och effektivt som möjligt ihop, samtidigt som man höjer stämningen och humöret, då ska man utföra teambuildingen som en inspirerande och rolig hälsoinsats med roliga och svettiga aktiviteter där ni hjälps åt.
Här är de bästa och roligaste förslagen.
Spela fotboll
Finns det något bättre sätt att samarbeta tillsammans i en aktivitet än genom vår vanligaste lagsport – fotboll. Reglerna är enkla och lätta att lära sig, man behöver bara en boll och en plan (finns det ingen plan i närheten kan man måtta ut en egen i någon park eller gräsmatta), sedan är det bara att sätta ihop lagen och börja tävla mot varandra.
Fotboll är perfekt för att stärka lagandan eftersom det sätter in individen i ett sammanhang där man måste ha ett samspel och en bra kommunikation för att lyckas. Spelet handlar både om taktik, instinkt och att kunna läsa av varandra i snabba och stressiga sammanhang. Genom att spela fotboll lär ni känna varandras styrkor och dolda egenskaper. Ni övar er dessutom på att kommunicera med mer än bara ord. Efter några matcher ihop agerar ni som en enhet och samarbetar på alla sätt ni kan för att vinna tillsammans. Dessutom har ni garanterat väldigt kul ihop.
Så sätt ihop några lag på arbetsplatsen och utmana varandra på en jobbturnering.
Spring ett lopp ihop
Ett bra sätt att göra en teambuilding som sträcker sig över en längre tid är att anmäla företaget till ett lopp och sedan träna er inför loppet tillsammans. Anmäler man en grupp kollegor som ett lag ses startavgiften som en skattefri friskvårdsförmån och kan därmed betalas med friskvårdsbidraget (däremot gäller inte bidraget för startavgiften om man springer själv). Det finns massor av olika typer av lopp att välja mellan, allt beroende på vilken nivå ni vill lägga er på. Allt från tuffa stadsmaror till kortare sträckor för vardagsmotionärer, som Blodomloppet och Vårruset. Hitta en utmaning som passar era förutsättningar och glöm inte att det ska vara roligt också. Kolla om någon konkurrent också ska vara med i loppet och ge er den på att vinna över dem.
Om ni tränar ihop som ett team kan ni stötta varandra, dela med er av insikter och misstag, peppa, hjälpa, komma med tips osv. Ett bra sätt att få till en strategisk träning är att sätta upp delmål. Då ser ni dessutom hur mycket ni utvecklas. Ett tips är att ta hjälp av något webbaserat träningsprogram (som till exempel Marathon.se). Då kan ni få anpassade träningspass i datorn eller mobilen som ger er en utvecklande och inspirerande löpträning inför loppet.
Orientering med frågesport
En annan typ av löpaktivitet är orientering, det vill säga att använda karta och kompass för att hitta ett visst antal kontroller ute i terrängen på så kort tid som möjligt. Orientering är en bra fysisk aktivitet som tränar fler muskler och ger bättre kondition jämfört med jogging. Dessutom får man en naturupplevelse på köpet.
Orientering i sig kräver både uthållighet, koordination och navigering. Det är i grunden en sport som man tävlar i som individ, men som teambuilding kan man göra en lagvariant och byta ut kontrollerna mot frågor som man måste besvara, eller problem att lösa. Då handlar det inte bara om vem som är snabbast, utan om vem som fick flest rätt. Något som kräver mycket samarbete och att alla hjälps åt med sina kunskaper. Svettigt, roligt och riktigt bra för sammanhållningen.
Paddla kanot
Att ge sig ut tillsammans för att paddla kanot eller kajak är en vanlig teambuildingupplevelse. Att ge sig ut på vattnet med bara en liten farkost som styrs och förs fram med muskelkraft är bra träning, avkoppling, en fantastisk naturupplevelse och paddlar man i grupp får man en unik och stark gemenskap i en vacker och fridfull miljö.
Vill man testa andra varianter än att ge sig ut i en- eller tvåmanskanoter tillsammans finns det några olika alternativ:
- I en storkanot för ett tiotal personer måste man lära sig att koordinera ihop sig och hitta rytmen tillsammans för att ta sig fram så snabbt och smidigt som möjligt. De är dessutom perfekta att lagtävla med.
- SUP, eller Stand-Up Paddling är en populär vattensport där man tar sig fram stående på en bräda med hjälp av en paddel, som en blandning av kanot och surfing ungefär. Den går att använda på samma sätt som kanot och kajak, men går även att kombinera med fitness, yoga och meditation.
Klättring
Vill man ta ett stort steg ut ur komfortzonen och utmana sina rädslor kan man pröva på inomhusklättring tillsammans. Att ge sig upp för en klättervägg kräver mod, koordination, koncentration, tålamod, och inte minst behöver man få stöd av sina kollegor för att hitta rätt väg upp och behålla modet hela vägen. Adrenalinhöjande men tryggt och säkert. Dessutom en intensiv och livsbejakande upplevelse som svetsar samman gruppen.
Har ni ingen teambuilding planerad kan ni ändå samla ihop ett gäng och göra dessa eller andra roliga aktiviteter med kollegorna.